Vestea momentului pentru românii care vor să ajungă în posesia pastilelor cu iod. Ei nu vor mai primi aceste comprimate. Anunțul a fost făcut de Tiberius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Pastile cu iod vor fi distribuite doar în cazul nefericit al unui accident nuclear. Ministerul Sănătăţii a promis inițial că ele vor putea fi ridicate din cabinetele medicilor de familie. După ce doctorii au refuzat acest lucru, instituția de sănătate a renunțat și ea la decizie. Medicii şi-au motivat refuzul prin aceea că această activitate ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete.
Anunțul făcut de Ministerul Sănătății privind administrare de iod tuturor cetățenilor
„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a precizat Tiberius Brădăţan la Europa FM.
Și totuși, chiar Ministerul Sănătății precizează în campania de informare a populației că, în caz de incident nuclear, „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%”.
În ce condiții pot fi distribuite pastilele cu iod
Medicul Brădăţan a dat, însă, asigurări că, dacă va fi cazul, DSP-urile se vor putea mobiliza astfel încât să distribuie populaţiei pastilele cu iod „într-un timp scurt”.
„Odată cu distribuția acestor pastile până la nivelul DSP trebuie să demarăm 2 proceduri: prima este legată de o campanie de informare. Oamenii trebuie să știe despre ce e vorba. Nu trebuie să luăm astfel de produse decât atunci când e necesar. Nu are rost să iei aiurea, preventiv, o substanță care dacă o iei necontrolat poate să producă efecte adverse. Mai mult, cantitatea pe care o iei trebuie să fie cea recomandată, nu alta, pentru că poate să aibă efecte negative.
Le dăm doar la persoanele care au maximum 40 de ani, ulterior nu sunt recomandate decât unor persoane care sunt expuse direct în zona de producere a unui astfel de incident. Utilitatea acestor pastile este în primele 6 ore, maxim 12 ore de la expunere”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, în urmă cu o lună.