Românii nu s-au obișnuit cu mobilierul multifuncțional

Designul de mobilier continuă să se schimbe pentru a se adapta gusturilor și nevoilor cumpărătorilor. Așa cum este de așteptat, provocarea cea mare a companiilor din domeniu este să țină pasul cu tehnologia și cu noul stil de viață al oamenilor.

Acum, datorită tehnologiei, munca la birou nu mai este un imperativ. Din confortul locuinței tale te poți conecta la internet și îți poți îndeplini sarcinile de serviciu. Ca toată povestea să funcționeze bine, ai însă nevoie de ajutor. Nu, nu este vorba de vreun șef permisiv, ci e mult mai simplu. Este suficient ca designerii să-ți creeze acel mobilier care să răspundă tuturor nevoilor.

Funcționalitate și eficiență

La nivel mondial, prinde din ce în ce mai mult teren mobila care are capacitatea de a-și schimba funcționalitatea. Beneficiile sunt multiple. De pildă, atunci când te muți sau vrei să îți reamenajezi locuința, o mobilă care poate fi transformată îți garantează că o vei păstra mai mult timp, așa că își merită banii. Astfel, fie că vorbim despre paturi rabatabile, care te ajută să economisești spațiu pentru că pe timp de zi se transformă în dulap, sau despre un cuier cu cârlige pliabile, acum camerele pot fi mobilate într-un mod cât mai util.

Cu toții ne dorim acea mobilă care, într-un timp cât mai scurt, să fie transformată dintr-una pentru living, într-un dormitor. Sigur că prețurile nu sunt deloc mici și se calculează în funcție de sistemul adaptat camerei pe care vrei să o mobilezi. Asta cu atât mai mult cu cât la noi în țară nu pare să existe o cerere masivă de mobilier multifuncțional. De vină ar fi mentalitatea de a avea mobilă masivă tradițională, care încă e puternic înrădăcinată în cultura românilor, cred Octavia și Lucian Loiș, designerii de produs de la Șezi, un brand românesc care începe să prindă contur pe piață. „De exemplu, în cărțile și muzeele noastre observăm evoluția obiectelor necesare într-o locuință, în funcție de nevoile gospodărești. Astfel, apare lavița, combinația între mobilierul de ședere și cel pentru depozitare. Odată cu modernizarea și comprimarea spațiului, confort și viteză, se schimbă și ambientul“, explică ei. Recent, cei doi au scos la vânzare Bancomoda, o piesă de mobilier pe care poți face exerciții pentru spate și în care poți depozita lenjeriile pentru musafiri. Prețul, de 3.200 de lei, este pe măsura ideii. La mai puțini bani, 2.500 de lei, cei doi au lansat o masă de cafea cu joc.


Și Constantin Alupoaiei, fondatorul Izzi Design Box, a lucrat un ceas din lemn, pe care se pot prinde și diverse obiecte. Totuși, el spune că românii cumpără rar astfel de piese. „Vizibilitatea este cheia. Degeaba ai un produs, dacă nu se știe de el. Magazine sunt puține, iar ce există e cu adaos de 30%“, explică tânărul.

Cu toții ne organizăm cumva. Dacă unii fac liste, alții scriu pe o foaie de hârtie și alții sunt dependenți de post-it-uri. Astfel, cei de la Soup Studios au lansat o masă care costă în jur de o mie de dolari, numită „Post-It Table“. Odată ce hârtia se termină, poate fi înlocuită ușor cu alta. Această creație este ideală pentru cei creativi sau pentru cei care încearcă să fie mai organizați.