Românii nu se luptă doar cu COVID! Au fost înregistrate mii de cazuri
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a explicat că cifra respectivă a fost înregistrată la nivel național și a fost de 1,3 ori mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, respectiv 27.633. Simultan, numărul de cazuri a fost cu 1,2% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară, când au fost înregistrate 38.332 de infectări.
Potrivit INSP, în rândul infecțiilor respiratorii acute sunt incluse cazurile de gripă clinică, IACRS şi pneumoniile. Au fost raportate la nivel naţional 100 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 17 cazuri înregistrate în săptămâna similară din 2020.
În aceeaşi perioadă, au fost confirmate cu laboratorul două cazuri de gripă, cu virus gripal tip AH3 – unul în judeţul Ilfov şi unul în Bucureşti.
Totodată, au fost înregistrate două cazuri de Infecţie Respiratorie Acută Severă (SARI). De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul şase cazuri de gripă: unul cu virus gripal tip B în Bucureşti şi cinci cu virus gripal tip AH3 – trei în judeţul Vrancea şi câte unul în judeţul Ilfov şi în Bucureşti.
Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal, precizează INSP. Până la data de 2 ianuarie au fost vaccinate antigripal cu ser distribuit de Ministerul Sănătăţii 1.173.293 de persoane din grupele la risc.
La ce se referă termenii de „Flurona” sau „Gripovid”?
Termenii de „Flurona” sau „Gripovid” se referă la un amestec extrem de rar de gripă și coronavirus. Primul caz de acest fel a fost înregistrat la o femeie din Israel, care a fost diagnosticată recent într-un spital. Tânăra este însărcinată și nevaccinată, iar medicii au intrat în alertă.
Cazul a fost depistat după ce tânăra, care este însărcinată și nevaccinată, a fost examinată la Spitalul Beilinson din Petach Tikva unde a prezentat simptome ușoare. În urma investigațiilor, medicii au găsit urme de COVID-19, dar și de agenți patogeni gripali în organismul pacientei. În acest context, Ministerul Sănătății din Israel studiază rezultatele pentru a afla dacă prezența simultană a celor două infecții poate provoca boli mai grave.
„A fost diagnosticată cu gripă și coronavirus imediat ce a sosit. Ambele teste au ieșit pozitive, chiar și după ce am verificat din nou. Boala este aproximativ aceeași: transmiterea este virală și provoacă dificultăți de respirație, deoarece ambele atacă tractul respirator superior”, a explicat profesorul Arnon Vizhnitser, directorul Departamentului de Ginecologie al spitalului.