Numărul creditelor acordate anul acesta a scăzut, în unele cazuri, până aproape la jumătate faţă de anul trecut, nivel care se va menţine şi în 2010, susţin bancherii. Soldul creditelor acordate de bănci se va menţine "cam la acelaşi nivel" din 2009 şi anul viitor, susţine preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, citat de Mediafax. Oficialul celei mai mari bănci din România anticipează, de asemenea, că dobânzile la credite vor scădea iar cele la depozite vor îng
Numărul creditelor acordate anul acesta a scăzut, în unele cazuri, până aproape la jumătate faţă de anul trecut, nivel care se va menţine şi în 2010, susţin bancherii.
Soldul creditelor acordate de bănci se va menţine „cam la acelaşi nivel” din 2009 şi anul viitor, susţine preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, citat de Mediafax. Oficialul celei mai mari bănci din România anticipează, de asemenea, că dobânzile la credite vor scădea iar cele la depozite vor îngheţa.
„Nu cred că dobânzile la depozite vor scădea mult mai jos decât nivelul actual, pentru că am văzut destul de multe reduceri ale acestora. Pe măsură ce mai multă lichiditate va intra în piaţă, ceea ce anticipez că se va întâmpla, cred că ratele la credite vor începe să scadă, şi deja vedem semne în acest sens, adică majoritatea băncilor au redus dobânzile, de exemplu pentru persoanele fizice”, a declarat pentru Mediafax Dominic Bruynseels.
Reducerea creditării este confirmată şi de către alţi bancheri, aceasta fiind determinată inclusiv de o prudenţă excesivă a băncilor.
„Faţă de anul trecut, numărul creditelor aproape s-a înjumătăţit, o scădere aproape echivalentă fiind consemnată şi în ceea ce priveşte valoarea împrumuturilor”, a declarat pentru capital.ro Gabriela Nistor, directorul de retail al Băncii Transilvania.
Reticienţa băncilor faţă de ideea de împrumut (numită de specialişti „aversiune la risc”) în aceste vremuri tulburi ne-a fost dezvăluită chiar de către preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea.
„Creditul de nevoi personale cu ipotecă e prioritar. La celelalte tipuri de credite ne uităm cu atenţie. Este o altă abordare determinată de ceea ce se întâmplă în momentul de faţă când locul de muncă nu mai este atât de sigur, când riscurile sunt în creştere. Nu doar noi (CEC – n.r.) procedăm în felul acesta. Această politică prudentă este abordată de toată lumea”, declara pentru capital.ro în urmă cu o săptămână Radu Gheţea dezvăluind motivele pentru care băncile nu mai dau credite fără garanţii.
Credite cu discount pentru clienţi de încredere
Chiar şi cu garanţii, băncile nu sunt prea încântate să îşi asume riscuri în această perioadă cu atât mai mult cu cât executarea garanţiilor nu acoperă prejudiciul. „Prin executare silită se recuperează doar o parte din creanţă, în contextul în care bunurile scoase la licitaţie nu se adjudecă la prima licitaţie iar la a doua preţul scade automat la 75% din valoarea de pornire”, a dezvăluit pentru capital.ro Liviu Fenoghen, şeful Comisiei Executorilor Bancari.
Pentru a reduce pe cât posibil riscurile de neplată în cazul clienţilor care nu pot aduce garanţii, băncile încearcă să lucreze cu clienţii „de încredere”.
„BCR începe din acest moment, în premieră pe piaţa bancară românească, să acorde clienţilor dobânzi diferenţiate în funcţie de relaţia acestora cu banca, pe două segmente: clienţi cu istoric în relaţia cu banca şi respectiv clienţi fără istoric. Această nouă abordare priveşte deocamdată doar creditele de nevoi personale fără garanţii cu dobândă fixă, acordate în lei sau euro. Astfel, clienţii care au un istoric bun în relaţia cu BCR vor beneficia de condiţii de finanţare mai avantajoase”, anunţa în urmă cu câteva zile BCR.
DETALII:
Citeşte şi Creditele de consum: bancile le au, dar nu le dau