Românii nu sunt interesaţi de încheierea poliţei obligatorii a locuinţelor

Proprietarii de locuinţe din România mai au la dipoziţie aproximativ trei luni, până pe 15 ianuarie 2011, ca să încheie poliţa obligatorie pentru asigurarea locuinţelor. După această dată primăriile vor aplica amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. Reprezentaţii unor jucători importanţi din piaţa asigurărilor, chestionaţi de capital.ro, consideră că atât gradul de informare, cât şi interesul arătat de proprietari faţă de acest subiect este unul redus.

Pe ultima sută de metri
“Estimarea noastră este că oamenii au aflat în mare parte de asigurarea obligatorie a locuinţei, însă, momentan, nu o privesc ca pe o urgenţă sau prioritate. Ne aşteptăm la o creştere semnificativă a cererilor în decembrie şi ianuarie, înainte de expirarea termenului limită”, a declarat, pentru capital.ro, directorul general adjunct Generali Asigurari, Adrian Marin.
Potrivit lui Lucian Marin, director tehnic non auto non viaţă Groupama Asigurări, societăţile de asigurări derulează campanii de promovare vizibile pentru informarea populaţiei privind obligativitatea acestor poliţe “deşi interesul proprietarilor de locuinţe în această direcţie este relativ scăzut.”
În opinia Ancăi Băbăneaţă, deputy CEO Platinum, în afară de eforturile individualizate de promovare, este necesar un sprijin susţinut al pieţei de asigurare (asigurători şi brokeri) din partea autorităţilor locale, dar şi centrale. “Consider că aceasta este o zonă care permite cu siguranţă îmbunătăţiri, gradul de informare al proprietarilor fiind în prezent destul de scăzut”, a declarat, pentru Capital, Anca Băbăneţă.
Poliţa obligatorie sau facultativă
Ideale ar fi ambele tipuri de poliţă, însă poliţa faculativă vine în completarea poliţei obligatorii a locuinţelor, atât din punct de vedere al riscurilor asigurate, cât şi din punct de vedere al valorilor sau sumelor asigurate.
Potrivit celor trei reprezentanţi ai mediului asigurărilor, poliţa obligatorie a locuinţelor acoperă doar riscurile de inundaţie, cutremur sau alunecări de teren, însă atunci când se încheie şi o asigurare facultativă, în cazul în care se produce riscul asigurat, inclus în acoperirea asigurării obligatorii, despăgubirea se face, până în limita a 10.000 sau 20.000 de euro, de către PAID (Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale). În cazul în care dauna este mai mare decât limita legală (pentru riscurile mentionate) despăgubirea se va face până la valorea reală pe poliţa de asigurare facultativă.
Cât costă o poliţă obligatorie
Suma asigurată depinde de tipul construcţiilor. Sunt construcţii clasa A (structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă sau orice alte materiale rezulate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) pentru care se plătesc anual 20 de euro şi sunt construcţii clasa B (construcţie cu pereţi exteriori din caramidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic) pentru care se plătesc 10 euro anual, echivalent în lei.
Primele de asigurare sunt încasate la emiterea poliţelor de către asigurătorii autorizaţi (membrii ai PAID) şi, ulterior, transferată către PAID. Sumele colectate stau la baza despăgubirilor ulterioare.
Primele date
După trei luni de la emiterea primei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost asigurate la nivel naţional circa 75.000 de case şi apartamente, ceea ce înseamnă o medie de 1.200 de poliţe încheiate pe zi, potrivit datelor prezentate recent de Marius Bulugea, preşedinte PAID.
Aproape 90% din locuinţele pentru care a fost încheiată o asigurare obligatorie sunt încadrate în clasa A.
Ritmul vânzărilor a crescut de la circa 100-200 de poliţe pe zi la startul sistemului la 1.500-1.900 de polite pe zi în prezent. Toate societăţile membre PAID au emis poliţe, primele trei fiind Astra, Generali şi Groupama Asigurări.
Pentru a îndeplini obiectivele stabilite, ritmul trebuie să fie dublu faţă de cel actual, respectiv de la 2.000 de poliţe zilnic la 4.000 de poliţe, potrivit declaraţiilor lui Marius Bulugea. 
Membrii PAID
Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comercială de asigurare-reasigurare, constituită prin asocierea societăţilor de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe.
Membri PAID sub societăţile ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Uniqa Asigurări, Platinum Asigurări.