Pandemia de coronavirus a generat probleme majore pe piața muncii. Foarte mulți cetățeni români au fost nevoiți să renunțe la joburile din străinătate și să se întoarcă în țară, iar acum lucrurile devin din ce în ce mai complicate.
Potrivit unui sondaj realizat de eJobs, românii continuă să amâne reîntoarcerea la muncă, în străinătate.
Dacă în ceea ce privește numărul de aplicări pentru joburile din România luna iulie a adus un nou record istoric, pentru locurile de muncă din afara țării numărul de aplicări continuă să scadă. Astfel, luna trecută, au fost înregistrate aproximativ 23.000 de aplicări pentru joburile din străinătate, mai puțin față de luna precedentă, dar și față de aceeași lună a anului trecut. Concret, au fost 13.000 de candidați care au căutat un loc de muncă în străinătate.
Germania respectă tendința ultimului an și rămâne cea mai dorită destinație, adunând jumătate din numărul total de aplicări. Este urmată de Olanda și Marea Britanie, alte două țări care au crescut semnificativ în topul preferințelor candidaților români, în ultimii doi ani. ”Cu toate acestea, vedem două reveniri neașteptate, respectiv Spania și Italia, țări care în ultimul an nu au reușit să mai intre în top 10 destinații alese de românii care voiau să lucreze în afară. Spania este deja pe locul al patrulea. Pe locul al cincilea este Franța, iar apoi urmează Italia. Cei mai mulți români pleacă în aceste țări pentru joburi în vânzări, construcții, transport sau agricultură. O altă noutate este apariția Ungariei în rândul țărilor care atrag cele mai multe aplicări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Germania oferă mai multe locuri de muncă
Angajatorii din Germania nu doar au primit cele mai multe aplicări, dar au scos și cele mai multe oferte de joburi pentru candidații români. Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Spania, Cipru, Italia și Franța sunt alte țări pentru care, în luna iulie, au existat peste 1.000 de joburi disponibile.
Personalul medical a fost și în luna iulie cea mai căutată categorie de candidați de către angajatorii străini, nevoia de medici și asistente fiind în continuare mare în toate țările din Europa. Alte domenii în care s-au făcut angajări masive au fost transport / distribuție, auto / echipamente, construcții / instalații, administrativ / logistică, producție și agricultură. Cel mai puțin căutați au fost specialiștii în audit și consultanță, cei care lucrează în publicitate, în industria farma sau în contabilitate.