Potrivit celui mai recent studiu publicat de MKOR Consulting, românii vor petrece Paștele acasă anul acesta, ca răspuns la epidemia de Coronavirus (COVID-19). Cel puțin așa vor face aproape 9 din 10 persoane, care vor petrece Paștele alături de partener, copii sau chiar singuri. 3% dintre români nu vor sărbători anul acesta Paștele deloc.
Totuși, 11% dintre români afirmă că vor petrece sărbătorile pascale alături de familia extinsă sau prieteni, cu care nu locuiesc. Aceștia sunt mai ales elevi și studenți, care revin acasă în mod obișnuit, în această perioadă.
Comportamentul de respectare a izolării în perioada Paștelui se află în corelație cu faptul că 80% dintre români simt o teamă peste medie, în ceea ce privește posibilitatea de a fi infectați cu noul coronavirus. Dintre aceștia, jumătate sunt persoane cu venituri peste medie, iar 43% au studii superioare.
Cele mai puțin îngrijorate categorii sunt elevii și studenții și persoanele cu studii sub medie (școală generală și profesională).
Teama față de coronavirus, moderată
La nivelul populației, teama față de posibilitatea infectării cu noul coronavirus este moderată, respectiv 4.18 dintr-un total de 7 puncte. Dintre categoriile profesionale, muncitorii sunt cei mai îngrijorați, aceștia fiind și cei mai expuși riscului, întrucât specificul muncii nu le permite lucrul de acasă (75% nu pot lucra de acasă, conform studiului publicat de MKOR Consulting în 2 aprilie a.c.).
„Paștele are o însemnătate aparte în cultura românească, iar decizia de a petrece această sărbătoare departe de familie și cei apropiați este una grea. Dorul de copiii lăsați la bunici, imposibilitatea de a-și vizita membrii familiei, prietenii sau partenerii este dureroasă, zilele acestea, mai mult ca niciodată.
Totuși, cei mai mulți dintre români au înțeles că este mai bine să stea acasă, pentru propria siguranță, dar și a celor din jur.” a menționat Corina Cimpoca, fondator MKOR Consulting.
Studiul a fost realizat în perioada 13-16 aprilie 2020, pe un eșantion de 1703 respondenți, reprezentativ la nivel național pe criterii de gen, vârstă (18+) și distribuție geografică. Nivel de încredere 95%, eroare maximă +/-2,3%