Românii nu par a fi speriați de eventuale dezastre naturale. Potrivit unui studiu, doar una din cinci locuinţe este asigurată, la 43 de ani de la cutremurul din 1977, deşi cutremurul este al doilea risc de care românii sunt îngrijoraţi când vine vorba de locuinţele lor (57%), după incendiu (65%).
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pentru UNSAR, şapte din zece români se declară interesaţi de asigurările de locuinţe.
„La nivelul UNSAR, realizăm anual cercetări sociologice şi campanii de informare online cu privire la importanţa asigurărilor de locuinţe. Pentru fiecare dintre noi, asigurarea locuinţei şi a bunurilor ar trebui să fie o prioritate, iar creşterea gradului de protecţie existent în ţara noastră trebuie să fie un obiectiv important pentru întreaga societate”, a declarat Adrian Marin, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
De asemenea, potrivit reprezentanţilor UNSAR, în urma cutremurului din 1977, s-au înregistrat aproape 1.600 de vieţi pierdute şi 35.000 de cămine afectate.
1,5 milioane de asigurări de locuințe
Potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, la sfârşitul lunii septembrie 2019 erau în vigoare aproximativ 1,5 milioane de asigurări facultative de locuinţe şi 1,7 milioane de asigurări PAD (asigurarea obligatorie care acoperă riscul de cutremur, inundaţie sau aluncare de teren în limita a 10.000 euro sau 20.000 euro, în funcţie de tipul locuinţei).
În România, există aproape 9 milioane de locuinţe.