Ce se va întâmpla cu voucherele de vacanţă în 2025?
Bogdan Hossu, liderul sindicatului Cartel Alfa, a anunțat, sâmbătă, după o întâlnire importantă cu reprezentanții Executivului și ai angajatorilor, că s-a hotărât ca bugetarii care vor un voucher de vacanță de 1.600 de lei să plătească din salariul lor jumătate din valoare, adică 800 de lei. Această regulă este inclusă în „Ordonanța Trenuleț”.
Referitor la amânarea creșterii pensiilor în funcție de inflație până în 2026, oficialul român crede că această decizie va provoca și mai multă nemulțumire în rândul oamenilor și că este nedreaptă. Sindicatul a anunțat deja proteste. Ultima formă a Ordonanței Trenuleț va fi trimisă în seara respectivă, iar Executivul încearcă să răspundă la unele cereri ale sindicatelor și angajatorilor.
„Datorită şi patronatului, a rămas că voucherele de vacanţă rămân în vigoare, condiţia fiind ca din 1.600 de lei să existe o contribuţie din salariul propriu al salariatului, ca să obţină voucherul, adică jumătate, 800 de lei.
Este opţională obţinerea voucher-ului de vacanţă, în sensul că, dacă dai 800 de lei, vei beneficia de voucher, nu dai 800 de lei, nu beneficiezi. Vrei voucherul de vacanţă de 1.600 de lei, trebuie să contribui cu 800 de lei”, a spus el, după întâlnirea ce a avut loc la Palatul Victoria.
„Le-am spus că nu numai că prorogarea va crea o tensiune socială suplimentară dar este şi imorală, pentru că practic, conform legii, dacă se aplică de la 1 ianuarie 2026, se aplică pe inflaţia din 2024 nu şi inflaţia din 2023 pe care ei au suportat-o. Noi am anunţat proteste”, a mai precizat Hossu, vorbind despre deciziile Guvernului României privind pensiile.
Despre plata orelor suplimentare, oficialul român a spus următoarele: „Am spus: Nu mai cereţi ore suplimentare, dacă nu sunteţi capabili să le plătiţi, pentru că nu sunt ore suplimentare făcute conjunctural (..) ci sunt structurale, din cauza personalului insuficient, cum e în Poliţie, în sănătate.”
Îngheață angajările în 2025?
Cât despre îngheţarea angajărilor, Bogdan Hossu a explicat că „au spus că toate memorandumurile aprobate, inclusiv cele din sănătate, vor funcţiona în continuare, deci se vor face angajări. Problema de fond este că numărul de angajări trebuie să se încadreze în buget, drept care nu vor exista resurse.”
Sindicatele vor primi această nouă formă a Ordonanţei Trenuleţ în această seară, „în sensul în care, pentru o parte din ceea ce au indicat vor încerca să găsească soluţii de rezolvare.”
„Aşteptăm forma finală şi în funcţie de acest lucru vom hotărî în continuare forma de acţiune”, a completat acesta.
În 2025, bugetarii vor primi vouchere de vacanță doar dacă au salariul sub un anumit prag
În 2025, bugetarii vor primi vouchere de vacanță doar dacă au salariul net mai mic de 8.000 de lei. Coaliția de guvernare a stabilit că angajații cu salarii peste acest prag nu vor mai beneficia de vouchere.
Pentru cei care se încadrează, valoarea voucherelor va fi de 800 de lei, dar ele pot fi folosite doar pentru a acoperi jumătate din costul unui pachet turistic. Asta înseamnă că pachetul trebuie să coste cel puțin 1.600 de lei, iar restul sumei trebuie plătit din buzunarul propriu.
Voucherele de vacanță vor fi opționale. Dacă angajatul dorește voucherul de 1.600 de lei, va trebui să contribuie cu 800 de lei din salariu. Dacă nu dorește să plătească această sumă, nu va primi voucherul.