Toți angajații din România au de achitat o datorie uriașă. Fiecare salariat are o datorie, în medie, de 7.200 de lei. Ce explicație are statul român?
Statul român a îndatorat fiecare salariat cu câte 7.200 lei în primele trei luni ale acestui an
Majoritatea angajaților din România au o datorie uriașă de achitat, fără să știe acest lucru. În primele trei luni ale anului, statul român a pus pe umerii fiecăruia o datorie de 7.200 de lei. Acest lucru se traduce într-o îndatorare lunară de 2.400 de lei pentru fiecare dintre angajați, conform Antenei 3 CNN. Acești 2.400 de lei reprezintă aproximativ salariul minim pe economie, care, acum, este de 2.080 de lei net, plus aproximativ 380 de lei pentru cheltuieli de întreținere, cum ar fi facturile pentru o persoană care locuiește într-un apartament.
Banii au fost folosiți pentru diverse scopuri, inclusiv plata pensiilor, salariilor și refinanțarea altor datorii. Deficitul înregistrat de statul român în această perioadă a fost de 36 de miliarde de lei, adică 2,06% din PIB. Proiecțiile pentru întregul an indică un deficit de 5% din PIB. Este incert dacă autoritățile locale vor putea respecta această limită.
Cum i-a afectat TVA-ul pe angajații din România?
Românii nu au fost afectați doar de deficitul acumulat de statul român, ci și de contribuțiile substanțiale plătite către stat lunar, sub formă de TVA. Datele bugetare arată că, în primele trei luni ale anului, statul român a încasat 30 de miliarde de lei din TVA. Acest lucru înseamnă că fiecare român a contribuit cu 1.600 de lei din TVA la fiecare achiziție, fie că a fost vorba de un produs sau de un serviciu.
Prin urmare, aproximativ 540 de lei pe lună din banii fiecărui român au ajuns la statul român, sub formă de taxă pe valoarea adăugată. În România, cota standard de TVA este de 19%. Pentru alimente, medicamente, apă sau servicii de restaurant, cota standard de TVA este de 9%.
Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB
În primele trei luni ale anului 2024, execuția bugetului general consolidat a înregistrat un deficit de 35,88 miliarde de lei. Echivalent cu 2,06% din PIB. Este în creștere față de aceeași perioadă a anului 2023. Atunci, s-a înregistrat un deficit de 22,75 miliarde lei, adică 1,42% din PIB.
În T1 2024, veniturile totale au însumat 132,16 miliarde lei. Au înregistrat o creștere de 15,8% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșterea a fost susținută de încasările din venituri curente, cum ar fi contribuțiile de asigurări sociale, impozitul pe salarii, TVA și de fondurile europene. Încasările din impozitul pe salarii și venit au atins 11,50 miliarde lei în T1 2024. Au înregistrat o creștere de 14,9%, față de aceeași perioadă a anului precedent. Veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 21,5%, depășind evoluția fondului de salarii din economie, care a fost de 17,9%.
Creșterea a fost influențată de schimbările legislative privind facilitățile fiscale acordate salariaților din sectoarele construcțiilor, agriculturii, industriei alimentare și a tehnologiilor informației și de majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.