Românii sunt obligați să raporteze orice formă de hărțuire sexuală! „Victimele trebuie sprijinite pentru a sesiza orice abuz. Să fie în siguranță după ce depun plângerea!”, își dorește ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Românii sunt obligați să raporteze orice formă de hărțuire sexuală
Orice formă de hărțuire sexuală va fi pedepsită! Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a reamintit tuturor că majoritatea agresorilor lasă în urmă o serie de victime. În absența intervenției instituțiilor statului, aceștia nu ezită să continue săvârșirea faptelor.
La un sondaj de opinie comandat de Ministerul Justiției, aproape jumătate dintre corespondenți consideră violența sexuală drept cea mai gravă problemă din societatea românească, acordându-i un scor maxim de gravitate pe o scară de la 1 la 10.
94% dintre respondenți sunt de părere că este adecvat să se emită un ordin de protecție în cazul agresiunilor sexuale, iar 95% dintre ei sunt de acord cu extinderea numărului de situații în care justiția poate emite astfel de ordine pentru a proteja victimele împotriva agresorilor.
„Infracțiunile sexuale sunt absolut odioase. Astăzi societatea a primit un mesaj bun, sănătos legat de infracțiunile sexuale! Și sunt sigură ca e doar un început de drum!
Fiecare faptă naște multă durere, traume de ani de zile, răni sufletești. Majoritatea agresorilor lasă în urma lor victimă după victimă. Dacă instituțiile statului nu intervin, ei nu se opresc”, a scris ea, miercuri, pe Facebook.
Statul român este alături de victime
Din punctul ei de vedere, victimele trebuie să fie susținute în sesizarea oricărui abuz și să se simtă în siguranță după depunerea plângerii. Alina Gorghiu a subliniat importanța acordării de sprijin financiar prin vouchere eliberate de Ministerul Justiției, în valoare de până la 18.500 de lei, destinate acoperirii nevoilor urgente, bani proveniți de la infractori.
Potrivit spuselor sale, acest tip de sprijin reflectă responsabilitatea și seriozitatea unei societăți.
„Iarăși foarte important: prevenirea! Să știi care sunt faptele cărora le poți fi victimă, ce poți face, ce drepturi legale ai, cui să te adresezi. În școli universități, la locul de muncă: la prima sesizare, trebuie reacție!
Prea multe femei au trecut prin frică la un moment dat în viața lor! De aceea, am pregătit, la Ministerul Justiției, Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală. Va fi un sprijin pentru oricine este într-o situație dificilă!
Instituțiile statului român trebuie să ia foarte în serios semnalele primite! Iar dacă victimele simt că nu au cu cine să vorbească, să știe că la ministrul justiției ușa le este deschisă! Sunt în scaunul de ministru pentru a asculta și a ajuta!”, a adăugat ea.