Se pregătesc decizii majore la nivel european privind situaţia din domeniul energiei. Vineri, 9 septembrie, va avea loc la Bruxelles reuniunea miniştrilor Energiei din statele membre UE.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, va merge la Bruxelles pentru o reuniune la nivel înalt
La finalul şedinţei de Guvern de joi, purtătorul de cuvând al Executivului, Dan Cărbunaru, a oferit detalii despre modul în care România se va prezenta la această reuniune extrem de importantă. El a explicat că ţara noastră va fi reprezentată chiar de către ministrul Virgil Popescu, nu de un secretar de stat, oficialul primind deja mandat din partea Guvernului.
„Premierul României a anunțat încă de ieri că astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, va discuta elementele de mandat cu ministrul Energiei. Desigur, pot să vă ofer câteva elemente, fără a intra în detalii, deoarece, pe de o parte, niciun stat nu își prezintă elementele proprii înainte de a se fi finalizat negocierile, pentru că avem de-a face cu un proces bazat pe consens din perspectivă decizională în Consiliul Uniunii Europene pe energie.
Pe de altă parte, pentru că trebuie să avem totuși un element de predictibilitate și de transparență, pot să vă spun că ministrul Virgil Popescu, în calitate de reprezentant al Guvernului României în consiliul de miniștri pe Energie, va milita pentru abordare unitară la nivel european, astfel încât să fie asigurată aprovizionarea cu gaze și cu energie electrică pentru toți cetățenii europeni, incluzând-i aici, bineînțeles, pe cetățenii români, la un preț care să poată fi plătit. (…)
De asemenea, va exista o preocupare în a susține nevoia de a combate specula și aceste fluctuații pe plus, nejustificate de altminteri ale prețului şi vedem din ceea ce președinta Comisiei Europene deja anunța ieri că există această preocupare și la nivel european, pentru că, e adevărat, avem de-a face cu o piață unică bazată pe pe libertate, pe liberă circulație, dar și pe piață liberă, pe principiile pieței libere, dar ne confruntăm cu o situație specială generată de efectele războiului declanșat de Rusia în Ucraina”, a precizat Dan Cărbunaru, citat de Rador.
7,6 milioane de români, protejaţi de plafonarea preţurilor la energie
Reprezentantul Guvernul a explicat că România nu doar că susţine o plafonare a preţurilor la nivel european, ci şi aplică deja astfel de măsuri la nivel intern.
Mai mult, ţara noastră va susţine la nivel european nevoia de a decupla nivelul de referință a prețului gazelor naturale de cel pentru energie electrică.
„România nu doar militează pentru astfel de reguli, dar deja le aplică. Și, după cum ați văzut, în pofida anumitor critici sau dezbateri care au apărut inclusiv pe varianta îmbunătățită a regulilor pe care Guvernul le-a introdus tocmai pentru a proteja economia și cetățenii de aceste creșteri de prețuri la energie și la gaze naturale, vedem aceste principii că sunt deja pe masa dezbaterilor la nivel european, în timp ce România deja le aplică.
Deci, la momentul la care vorbim, în România există o plafonare a prețului la gaze naturale, există o măsură care deja a fost prelungită până în 31 august 2023 pe energie electrică pentru a proteja consumatorul casnic. Sunt 7,6 milioane de români care intră în această umbrelă de protecție în care se înscriu prin consumul pe care îl au, plătind astfel un preț mai mic decât ceea ce se întâmplă acum în piață.
Și, nu în ultimul rând, există această măsură care vizează combaterea unei eventuale încercări de a face speculă pe piața energiei și de asemenea, vedem acest tip de dezbatere și la nivel european, inclusiv din perspectiva dorinței de a decupla nivelul de referință a prețului gazelor naturale de cel pentru energie electrică, lucru pe care cu siguranță și România îl va susține”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului.
Reducerea consumului nu este o obligativitate, iar o decizie nu a fost oricum luată la acest moment la nivelul UE
Întrebat de jurnalişti dacă guvernanţii le-ar putea cere românilor să reducă consumul de electricitate la orele de vârf, aşa cum sugera Ursula von der Leyen, purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că România, în cea mai mare măsură, îşi poate asigura necesarul propriu de gaze şi electricitate.
Cât despre reducerea consumului, Dan Cărbunaru a subliniat că nu este vorba despre o obligativitate, ci mai mult despre încurajarea anumitor practici ce vizează economisirea.
„România este o țară europeană care este capabilă să-și asigure necesarul propriu de gaze naturale, în cea mai mare măsură. Este valabil și pentru energia electrică. Discuțiile care se poartă acum vizează anumite vârfuri de consum la nivel european. Nu vorbim de o decizie care a fost la acest moment adoptată.
Ceea ce știm însă, la nivelul țării noastre, că pe fondul nevoii de a ține cont de ceea ce se întâmplă în întreaga Europă, în orice caz, în această regiune, nevoia de a avea poate mai multă atenție față de consumul de energie, și nu ne referim acum neapărat la consumatorul casnic, putem să vorbim în general și de instituții publice, și de firme private, se poate regăsi într-o formulă de cumpătare care să implice, dacă vreți, inclusiv o scădere a consumului, dar nu vorbim de obligativitate, vorbim de o încurajare a unor astfel de practici, eventual.
O dovadă în acest sens este faptul că prin noua ordonanță dată de guvern avem o scădere a acestui plafon de consum de la 300 de kilowați la 255 de kilowați care reprezintă exact cei 15% despre care se vorbește la nivel european pentru a încerca să economisim acest lucru.
Sigur că nu este obligativitate, depinde de fiecare dintre noi în acest sens, cu mențiunea, și fac această scurtă paranteză tehnică legată de faptul că cei care consumă până în 300 de kilowați vor beneficia în continuare de acest preț plafonat, însă doar în limita celor 255 de kilowați”, a mai declarat, joi, Dan Cărbunaru.