Românii sunt cei mai generoși atunci când vine vorba de vârsta până la care părinții ar trebui să își susțină financiar copiii. Potrivit unui sondaj realizat în 12 ţări europene, părinții ar trebui să își susțină financiar copiii până la vârsta de 24 de ani. În România însă, vârsta este mai ridicată!
Potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de Institutul pentru Studierea Tineretului din Ungaria în 12 țări, părinții ar trebui să sprijine financiar și să ofere o locuință copiilor lor până la vârsta de 24 de ani.
Acest lucru a fost comunicat de către Mathias Corvinus Collegium (MCC), conform informațiilor furnizate agenției de presă MTI.
Potrivit comunicatului, sondajul a investigat rolul părinților în procesul de obținere a independenței de către tineri.
Părinții ar trebui să își susțină copiii până la vârsta de 24 de ani
În societățile occidentale din ultimii ani, amânarea creării unui trai independent și începerea unei vieți autonome are loc din motive complexe. Printre acestea se numără schimbări în stilul de viață și în valorile tinerilor, precum și evoluția condițiilor externe.
Experiențele internaționale indică faptul că furnizarea condițiilor materiale pentru o locuință separată devine din ce în ce mai dificilă. Aceasta reprezintă, totodată, o povară semnificativă pentru părinți, conform comunicatului.
Potrivit comunicatului, în cadrul acestui sondaj internațional, Institutul pentru Studierea Tineretului a chestionat europenii cu privire la vârsta până la care consideră că părinții ar trebui să îi sprijine pe copii financiar și să le asigure locuința în procesul de devenire a adulților independenți.
Respondenții din cele 12 țări studiate (Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria) au indicat în medie vârsta de 24 de ani ca fiind limita de sprijin pentru tinerii adulți.
Românii, cei mai generoși cu vârsta până la care ar trebui să își întrețină copiii
Românii au indicat cea mai înaltă vârstă până la care consideră important să își sprijine copiii (în medie până la vârsta de 26 de ani).
Pe de altă parte, slavii sudici (croați, sloveni, muntenegreni) au indicat cea mai mică vârstă (în medie până la vârsta de 23 de ani). În Ungaria, similar cu media țărilor participante, respondenții au stabilit limita de sprijin până la vârsta de 24 de ani.
Mai mult de 80% dintre respondenții din Serbia, Croația și Austria, 56% dintre cei din Slovacia și 47% dintre cei din Slovenia au fost de acord că părinții ar trebui să asigure o locuință copilului lor după ce acesta părăsește casa părintească.
În Ungaria, proporția celor care consideră că este rezonabil ca un părinte să ofere o locuință pentru copilul devenit adult este, de asemenea, mai mică decât media. Mai exact, este de 65%.
Datele pentru sondaj au fost colectate în luna aprilie 2023, prin interviuri cu un total de 12.000 de persoane, câte 1.000 în fiecare țară. Cercetarea a fost realizată de către CEPER. Aceasta este o firmă specializată în analiza Europei Centrale, monitorizarea mass-mediei și cercetarea pieței din regiunea respectivă. Institutul pentru Cercetarea Tineretului este beneficiarul acestei cercetări, conform comunicatului de presă.
Mathias Corvinus Collegium, în parteneriat cu institutul de analiză și sondaj „Nézőpont”, a pus bazele Institutului pentru Cercetarea Tineretului în 2021.