Cea mai recentă analiză a Eurostat indică o situaţie deloc plăcută pentru România. Populaţia ţării noastre ar urma să scadă masiv în următorii 30 de ani. Câţi români vor mai fi în ţară în anul 2050?
Se goleşte România! Populaţia ţării noastre va suferi o scădere puternică până în anul 2050, de circa 20%, indică datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.
Astfel, de la 19,2 milioane de români cât indică datele oficiale pentru anul 2020, peste treizeci de ani, populaţia României va scădea la 15,5 milioane de persoane.
Motivele indicate de Eurostat: natalitatea scăzută şi migraţia externă.
Cum va arăta situaţia în cele mai importante zone pentru afaceri din România?
Judeţele Cluj, Timiş, Argeş şi Bucureştiul sunt cele mai importante zone pentru business ale ţării noastre.
Până în 2050, datele Eurostat indică scăderi ale populaţiei de:
- Argeş – 27%
- Bucureşti – 23%
- Cluj – 8%
- Timiş – 5%
Singurul judeţ din România unde populaţia va creşte până în 2050
Există şi un judeţ care va înregistra o creştere a numărului de locuitori în următoarele trei decenii, notează digi24.ro.
Este vorba despre judeţul Ilfov, unde proiecţiile demografice indică o creştere masivă a populaţiei, cu 42% între 2020 şi 2050.
Acesta este singurul judeţ al României unde numărul de locuitori va creşte. În judeţul Iaşi, populaţia va stagna, mai indică estimările Eurostat.
Cea mai mică rată a natalităţii din istoria României, în 2020
În acest context, reamintim că 2020 a fost anul cu cea mai mică rată a natalității din istoria României. În 2020, numărul nou-născuților a fost la jumătate faţă de cel din 1989.
Anul trecut, în România s-au născut 178.124 de copii.
“A scăzut foarte mult numărul persoanelor de gen feminin, a acelor persoane cu vârsta între 20 și 40 de ani, (…) care puteau naște un număr de copii în această perioadă. Dacă la începutul anilor 90, vârsta medie a mamei la prima naștere era puțin peste 20 de ani, astăzi a crescut la peste 27 de ani”, declara, în luna aprilie, Tudorel Andrei, președintele INS.
În plus, tendința este ca familiile să aibă cel mult doi copii.
“Dacă înainte, 30 de ani era o vârstă înaintată să ai nu primul copil, ci al doilea și chiar al treilea copil, acum e ceva obișnuit”, mai spune acesta.
Sursa foto: Dreamstime