Marea recalculare din septembrie vine cu vești proaste pentru aproape 1,5 milioane de pensionari. Ce a spus președintele Casei Naționale de Pensii despre pensiile acestora?
Vești proaste pentru aproape 1,5 milioane de pensionari
Pensionarii din România se pregătesc de marea recalculare a pensiilor din septembrie, iar consecințele sunt diverse și uneori complexe. Astfel, peste 1 milion și jumătate de vârstnici vor avea practic pensiile înghețate, în timp ce alți peste 3 milioane de pensionari ar putea beneficia de majorări semnificative ale veniturilor lor.
Potrivit noilor norme, dacă noua pensie obținută în urma recalculării este mai mică decât cea actuală, acești pensionari vor rămâne cu aceeași pensie. Însă, sunt situații când nu vor beneficia de majorări ulterioare prin indexarea anuală cu rata inflației pentru o perioadă de timp.
Chiar dacă nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, susțin autoritățile, există riscul ca multe pensii să rămână la același nivel pentru o perioadă de timp, până când pensia recalculată ajunge să o depășească cea actuală.
De exemplu, un pensionar care are acum un venit de 4.000 lei, iar la recalculare obține o pensie mai mică, de 3.500 lei va rămâne cu pensia actuala. De anul viitor însă, indexarea cu rata inflației se va face la pensia recalculata de 3.500 lei. Asta înseamnă că vârstnicul ar putea avea pensia înghețată 2 ani, spune observatornews.ro.
„E posibil ca o pensie să rămână pe loc un an pentru că au beneficiat de nişte avantaje în decursul pensionarii şi apoi să ajungă toate la acelaşi nivel”, spune preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu.
Avantaje pentru cei care au ieșit la pensie înainte de anul 2011
Cu toate acestea, există și vești bune pentru unii pensionari, în special cei care au ieșit la pensie înainte de anul 2011 și nu au beneficiat de niciun indice de corecție. Pentru aceștia, majorările de pensii pot fi semnificative, cu posibilitatea ca veniturile să li se dubleze aproape, în special dacă au avut un stagiu de cotizare de peste 25 de ani, spune președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), Daniel Baciu.
„Cei care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici, cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor beneficia de creşteri mai mari. Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, mai spune șeful CNPP pentru sursa citată.
Un bărbat care are un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi a lucrat ca vânzător pe un salariu minim pe economie primește acum indemnizația minimă. După recalcularea din septembrie venitul lui va creşte cu 87,4%, potrivit Ministerului Muncii și va ajunge la aproape 2.000 lei.
„Să eliminăm inechităţile din sistem unde aveam doi pensionari cu acelaşi număr de puncte şi pensii diferite şi atunci trebuie să-l aducem la acelaşi numitor”, punctează Baciu.