O spun chiar datele oficiale ale ANRE, care calculează un indicator numit SAIDI (System Average Interruption Duration Index) ce arată numărul de ore în care curentul electric a fost oprit ca urmare o unor intervenții neprogramate.
La nivel național, în 2017, acest indicator arăta aproape 284 de minute , în timp ce la nivelul E-Distribuție el a fost de doar 145 de minute. De altfel, reprezentanții Enel anunță că SAIDI a scăzut și în primele zece luni ale acestui an.
Indicatorul a fost de 113 minute pentru E-Distribuție Muntenia, 149 de minute pentru E-Distribuție Dobrogea și 191 minute pentru E-Distribuție Banat.
“Performanța obținută de companiile E-Distribuție reprezintă rezultatul investițiilor, inclusiv cele în rețelele de înaltă tensiune, care s-au ridicat la circa 400 de milioane de euro în perioada 2008-2018. Aceste proiecte aduc beneficii economiei în general, întrucât echipamente folosite pentru modernizarea stațiilor, precum transformatoarele de putere, sunt fabricate de producători din România, ca Retrasib Sibiu sau Electroputere Craiova. Investițiile în rețelele de înaltă tensiune reprezintă unul dintre cele mai importante elemente care au susținut îmbunătățirea calității serviciilor, prin echiparea stațiilor cu transformatoare moderne și echipamente automatizate, ceea ce a permis conectarea stațiilor în sistemul Telecontrol și operarea lor de la distanță de către specialiștii E-Distribuție.”, transmite Enel.
E-Distribuție Muntenia, care gestionează rețelele de distribuție din București, Giurgiu și Ilfov, operează peste 60 de stații de transformare.
În București, E-Distribuție Muntenia are 35 de stații de transformare, din care 28 sunt modernizate și introduse în sistemul de Telecontrol. Stațiile Nord, Cotroceni, Filaret, Pajura, Obor și Solex sunt în curs de modernizare, ultimele trei dintre acestea urmând să fie finalizate în 2019. Cele 13 stații operaționale în Ilfov precum și cele 15 din Giurgiu sunt modernizate și au fost integrate în sistemul Telecontrol.