Românii plătesc rar cu cardul, dar sume mari

Deşi în ultimii ani numărul de plăţi cu cardul pe cap de locuitor în România a crescut, ţara noastră este încă departe de media Uniunii Europene, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă AT Kearney. Astfel, dacă în blocul comunitar se efectuează în medie 66 de tranzacţii pe an pe cap de locutior, în România media e de trei. “Deşi a înregistrat o creştere puternică pe piaţa cardurilor în ultimii ani, România este la o distanţă substanţială fa

Deşi în ultimii ani numărul de plăţi cu cardul pe cap de locuitor în România a crescut, ţara noastră este încă departe de media Uniunii Europene, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă AT Kearney. Astfel, dacă în blocul comunitar se efectuează în medie 66 de tranzacţii pe an pe cap de locutior, în România media e de trei.

“Deşi a înregistrat o creştere puternică pe piaţa cardurilor în ultimii ani, România este la o distanţă substanţială faţă de majoritatea ţărilor europene. Astfel, în România s-au efectuat numai 3,2 tranzacţii pe cap de locuitor în 2008, faţă de 66 media în UE. În România, cash-ul este încă rege! Dacă în ţările vestice aproximativ 22% din totalul tranzacţiilor se efectuează în numerar, iar în Europa Centrală 44%, în Romania proporţia este deocamdată de 76%”, a declarat Andrei Creţu, analist al AT Kearney.

Valoarea medie a tranzacţiilor, aproape de media UE

Cu toate acestea, valoarea medie a unei plăţi cu cardul în România este destul de mare în raport cu numărul mic de astfel de operaţiuni. În acest caz de apropiem de media europeană, de 54 de euro pe tranzacţie, românii plătind cu cardul facturi medii de 51 de euro.

Studiul AT Kearney mai arată că în România reţelele de bancomate şi terminale POS au crescut considerabil în ultimii trei ani, fiind cel mai dinamic ritm din UE. De asemenea, aproximativ 75% din numărul tranzacţiilor cu carduri reprezintă retrageri de numerar de la bancomate.

„Eforturi ar trebui făcute în direcţia stimulării plăţii cu cardul în defavoarea numerarului şi a extragerilor ATM, în dezvoltarea reţelelor de POS în zonele rurale şi în motivarea agenţilor comerciali”, avetizează analiştii AT Kearney.

Hypermarketurile şi supermarketuri vor conduce retailul în 2013

Studiul companiei de consultanţă mai arată că, dacă în 2007 48% din comerţul de retail local era reprezentat de hypermarketuri, supermarketuri, magazinele cash&carry şi de discount, în 2013 ponderea va creşte la 65%. În acelaşi tim, vânzătorii stradali vor avea o pondere de 4%, cea a magazinelor de cartier şi a magazinelor generale reducându-se de la 40% în 2007 la 25% în 2013.

Analiza face referire la 12 state europene şi arată că doar în Bulgaria s-au înregistrat anul trecut mai puţine plăţi prin carduri decât în România. În Marea Britanie s-au efectuat cele mai multe tranzacţii, 124 pe cap de locuitor.