Daca, pe vremuri, parea rentabil, chiar si in conditiile comunismului, sa pleci sa lucrezi pe litoral – pentru ca scoteai un ban serios (chiar daca mai mult din bacsisuri), acum tinerii prefera sa se indrepte spre turismul din Spania. Desi exista, si aici, anumite impedimente deloc de neglijat. Cel mai important tine de viza Schengen, greu de obtinut. Dar Cristian P., din Bucuresti, nu s-a lasat pagubas numai din cauza acestei dificultati.

Vize din ziar
De viza putea face rost in doua feluri. Oficial, ea costa 50-60 de dolari. Pe filiera neagra, care graviteaza in jurul fiecarei ambasade, o viza poate fi cumparata daca ai in buzunar 800-1.000 de dolari. De o viza falsa poti sa ai nevoie si in cazul in care ai facut „belele” – adica, din orice motive, ai intarziat in spatiul Schengen cateva zile sau saptamani peste durata vizei. Atunci esti consemnat in baza mare de date a calculatoarelor din reteaua Schengen, nemaiavand voie sa intri pe teritoriul comunitar.
De vize se poate face rost si examinand cu atentie anunturile din ziare – in special, Romania Libera, Anuntul telefonic, Anuntul de la A la Z etc. Deci, pana la urma, Cristian a facut ce-a facut si a obtinut pretioasa viza. Alaturi de el, si prietena lui.
Cu oarece vreme inainte, au existat chiar mai multe firme care angajau, direct din Romania, tineri pentru Spania. Mai ales in constructii. Dar multe asemenea intermedieri s-au soldat cu esecuri. Firmele de recrutare spaniole au inceput sa prefere muncitori din Cehia, Polonia sau Ungaria. Ca sa lucrezi in alte sectoare, cum ar fi turismul, trebuie sa stii cand sa pleci: in presezon. Adica inca din martie, pentru ca sezonul incepe de timpuriu acolo. Si trebuie sa cunosti perioada de recrutare si pentru insulele spaniole. Pentru Canare si Mallorca, recrutarile incep inca din luna septembrie si se fac la Barcelona. Firmele angajeaza barbati si femei, in special tineri, cu un aspect fizic cat se poate placut si cunostinte de limbi straine: engleza, spaniola, franceza. In plus, trebuie sa prezinti o dovada ca ai unde sa dormi. Ca sa obtii o astfel de adeverinta de cazare, trebuie sa gasesti pe cineva care sa-ti inchirieze o camera (eventual, o pensiune – iar acestea sunt din belsug), un spatiu, un apartament, o mansarda. Si sa platesti jumatate din suma ceruta, in avans. Cealalta jumatate o vei plati in rate lunare, dupa ce te angajezi. Asta inseamna cam 100-150 de dolari pe luna. Sau platesti la o agentie imobiliara aproximativ de 900 de dolari pe luna, la inceput, iar apoi, tot in rate, restul – aceleiasi agentii, care iti gaseste ceva pe potriva pungii.

Un capital necesar:
1.500-2.000 dolari
Castigul obtinut intr-o luna poate ajunge de la 800 pana la 1.200-1.400 de dolari. Meseriile posibile in care te poti angaja sunt, in general: ospatar, camerista, fochist – care sa aiba grija de incalzire si apa calda, electrician, instalator – care sa mai schimbe o teava, sa mai repare un robinet. Alte meserii tin iarasi de contactul direct cu clientul: picoli, animatori. Ultima e un gen de indeletnicire mai noua: animatorii trebuie sa ajute clientii din baruri si discoteci sa se distreze cat mai bine. Adica sa vina la masa, sa spuna o gluma, sa invite la dans o persoana de sex opus (izolata) , eventual sa faca un mic truc acrobatic la o masa, cu tavi sau portocale etc. Pentru asta pot primi pana la 1.000 de dolari pe luna. Sezonul in care poti gasi de lucru tine, in general, din martie pana in septembrie, deci cam sase luni pe an.
Ca sa practici totusi aceasta indeletnicire, trebuie sa ai un capital de pornire – pentru viza, drum, cazare – de minimum 1.500-2.000 dolari. Drumul pana in Spania costa circa de 250 de marci germane. Sunt mai multe firme care pot asigura deplasarea. Una dintre ele, Atlasib, face chiar reduceri pentru tinerii sub 26 de ani. Chiar si la celelalte firme diferentele de pret nu sunt foarte mari, doar de 20 DM. Atlasib ne-a informat ca „un drum dus-intors de la Bucuresti la Barcelona costa 258 de dolari, cu transbordare la Karlsruhe”.
Exista oferte de transport si in alte orase decat Barcelona: de exemplu, Valencia, Zaragoza. Taxa de rezervare, care se adauga, are cuantumul de 5%. Exista si posibilitatea de „a ramane”, conform unui vechi antrenament al romanilor, in urma unei excursii. Dar excursia costa mai scump. Agentia Sey Tour din Ramnicu-Valcea organizeaza una sau doua excursii pe luna.
O excursie costa aici de la 720 de dolari in sus, existand mai multe oferte – si presupune un sejur pe litoral (14 zile), efectuandu-se transportul cu autocarul. Aurora Nemoianu, de la Sey Tour, ne mai spune ca „la viza de Spania se cere sa ai cont in banca si sa prezinti garantii, proprietati. Au fost refuzate chiar si familii de medici, desi aveau si cont in banca. Nu stiu de ce s-au putut produce aceste refuzuri”. Patronul firmei Sey Tour, Adrian Nacea, ne-a declarat ca: „Avem o conventie semnata cu Consulatul Spaniol, care prevede ca, daca ramane pe-acolo cineva pe care il luam in excursie, pe urma nu mai primim vize”. De aceea, agentia turceasca incearca din rasputeri sa selecteze cat mai bine clientii: numai patroni de firme, doctori, profesori.
Cele mai ieftine excursii le asigura insa agentia Day & Night. Cristian Icleanu ne informeaza ca, de exemplu, „o excursie la Costa del Maresme, cu cazare in hotel de doua stele, pe o perioada de opt zile, costa 590 de dolari de persoana”. Pretul include transport cu avionul si asistenta in obtinerea vizei, cu o reducere de 5%, daca se fac inscrierile pana la 22 mai.

De lucru
mai mult noaptea
De remarcat si ca 80% din locurile de munca disponibile pentru emigranti sunt pe timp de noapte, pentru ca spaniolilor nu le prea convine s-o faca. Pe plaja, cele mai frecvente angajari sunt ca picolo ori animatori in discoteci.
Dupa ce ai muncit in turism, e bine sa te reprofilezi pe constructii. Pentru ca la finele fiecarui sezon se incep constructiile pentru sezonul urmator: se ridica tot felul de cladiri-anexa, se amenajeaza noi spatii de consum, cu banii castigati in timpul sezonului. O persoana dispusa sa economiseasca se poate descurca doar cu 500 de dolari pe luna. Restul, intre 500-700 de dolari, ii poate strange la tescherea. Intr-un sezon (semestru), ramane in buzunar cu 2.500-3.500 de dolari – din care isi mai plateste numai drumul de intoarcere, care 150 de dolari.
Chiar si cu 500 de dolari se poate trai decent, mult peste nivelul de trai din Romania. Exista insa si alternativa ca cei mai rezistenti sa-si ia o a doua slujba, din categoria curatenie in localuri sau divertisment. Multi straini, printre care si romani, practica indeletnicirea de a face pe „statuia” pe unul din bulevardele principale.

Trai decent cu 500 USD
Un astfel de mim castiga binisor, in special de la asiatici – foarte sensibili la asa ceva. Cineva a renuntat chiar la serviciu pentru asta. O „statuie” obtine circa de 80 de dolari pe zi, muncind si sambata, si duminica, astfel incat, doar pe anumite perioade, poate avea un castig bun, dar foarte oscilant; pentru ca sunt zile in care poate sa nu castige mai nimic. Mai exista si categoria cantaretilor ambulanti.
Menestrelii primesc si ei, in zilele bune, pana la 70-90 USD, dar castigul e la fel de riscant, in functie de loturile de turisti si milostenia trecatorilor. In plus, trebuie sa ai in dotare un instrument cat mai popular, iar la chitara nu prea poti concura cu spaniolii, renumiti baladisti. Spatiul predilect al romanilor care lucreaza in turism este Costa Brava sau Costa Dorada, o fasie de litoral de 120 de kilometri la Mediterana.

Mihail Galatanu