Românii pot afla despre producerea unui cutremur cu 30 de secunde înainte

Institutul Naţional pentru Fizica Pămânului a lansat anul trecut un site care te anunță cu 30 de secunde înainte de a se produce un cutremur, alerta apărând doar la cutremure de peste 4.5 grade pe scara Richter.

Deşi a trecut un an de la anunţul lansării acestui serviciu, aplicaţia este încă în fază beta şi poate fi accesat la adresa alerta.infp.ro. 

În momentul producerii unui cutremur în zona Vrancea de peste 4,5 grade pe scara Richter, în partea de sus a paginii veţi vedea fereastra secundelor rămase până la momentul resimţirii undei seismice în Bucureşti, în medie de 25- 30 de secunde.

Seismograful din imagine va oscila cu posibila magnitudine a cutremurului şi se vor afişa informaţiile specifice seismului – adică veţi şti cât de puternic este.

De asemenea, sfera va indica culoarea roşie – în lipsa unei mişcări seismice culoarea este verde. Titlul paginii se va schimba succesiv, afişând textul "Atenţie, cutremur", iar aplicaţia va emite un semnal sonor specific.

Magnitudinea seismului produs miercuri, la ora 1:20, în zona Vrancea a fost revizuită la 5,4 grade pe scara Richter, iar adâncimea la 97 km, conform datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Anterior, INFP anunţase o magnitudine de 5,2 grade şi o adâncime de 97,5 km.

Conform Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (CSEM), cutremurul s-a produs la o distanţă de 137 km nord de Bucureşti, 54 km vest de Focşani şi 18 km nord de Lopătari (judeţul Buzău).Seismul s-a simţit şi în Bulgaria şi Republica Moldova, precizează CSEM, care dă o intensitate a mişcării seismice de 5,5 grade. Cel mai important seism din acest an avusese loc pe 24 septembrie, la ora locală 2:11, în zona Vrancea, cu o magnitudine de 5,3 grade pe Richter