O scădere de pensie de aproape 3.000 de lei

Conform informațiilor oficiale, contestațiile pentru pensia recalculată pot fi depuse la Casa de Pensii în anumite zile și ore specificate. Este necesar să prezinți documentele relevante pentru a însoți contestația.

Până în prezent, aproximativ 1.000.000 de pensii au fost recalculate. Conform monitorizării, creșterile medii sunt de câteva sute de lei.

Sunt cazuri de scăderi semnificative, de mii de lei, dar în final, pensionarii vor păstra pensia actuală.

O reducere surprinzătoare a pensiei, de aproape 3.000 de lei.

În acest context, tot mai multe case de pensii au început să deschidă birouri dedicate pentru depunerea petițiilor privind recalcularea pensiilor.

scadere pensii de 3000 de lei
SURSA FOTO: Newsweek

De exemplu, Casa de Pensii Oradea a înființat un birou specializat exclusiv pentru înregistrarea acestor cereri de recalculare.

O altă Casă de Pensii a anunțat zilele și orele în care pensionarii pot depune cereri

Directorul executiv al CJP Suceava, Constantin Boliacu, a explicat că, din cauza volumului mare de muncă, pot apărea neconcordanțe în deciziile de recalculare.

Pensionarii care au nelămuriri sunt încurajați să se adreseze ghișeelor deschise de luni până joi, între orele 8.30 și 14.30, pentru clarificări. Casa de Pensii va corecta deciziile dacă sesizările sunt justificate.

„Datorită volumului mare de muncă este posibil să apară neconcordanțe în deciziile de recalculare, de aceea, pentru a lămuri aceste aspecte (în cazul în care vor exista) invit pensionarii ce vor avea nelămuriri să se adreseze ghișeelor deschise în acest sens, de luni până joi, între orele 8.30-14.30. Casa de Pensii va proceda la rectificarea deciziei în cazul în care aspectele sesizate sunt corecte”, a precizat directorul executiv al CJP Suceava.

În plus, Boliacu a anunțat numărul pensiilor care nu vor crește în județ. Potrivit oficialilor, din cele 134.728 de pensii recalculated, 106.577 au fost majorate, 7.711 au depășit cuantumul indemnizației sociale, iar creșterea medie a fost de 24%.

Totodată, 28.150 de beneficiari vor păstra pensiile neschimbate.

„La nivelul județului, au fost recalculate un număr total de 134.728 pensii, dintre care 106.577 pensii au crescut, iar 7.711 pensii au depășit cuantumul îndemnizației sociale. Creșterea medie a fost de 24%. Pe de altă parte, 28.150 de beneficiari au rămas cu pensiile neschimbate”, potrivit oficialilor.

Creșterea este sub media națională, care se ridică la 28%.

Procedura de contestare

Pentru a depune o contestație, trebuie să mergeți la Casa de Pensii la care sunteți arondat sau să contactați telefonic instituția.

Pentru a face contestația, aveți nevoie de buletin, vechiul talon de pensie și decizia de recalculare.

Surse au declarat că procedura de contestare a deciziilor emise de Casa de Pensii urmează aceiași pași ca în cazul oricărei alte decizii. Înainte de a se adresa instanței, persoana trebuie să fie complet sigură că există o eroare în dosar.

De obicei, atunci când primim o sesizare, suntem obligați să o tratăm cu seriozitate, efectuând verificări suplimentare. Dacă constatăm că sesizarea este întemeiată și există o eroare, vom emite o decizie de revizuire.

„Procedura de contestare a deciziei este aceeași ca la orice decizie emisă de Casa de Pensii. Înainte de a face pasul către instanță, persoana trebuie să fie absolute convinsă că există o eroare în dosar. De regulă, dacă suntem sesizați și facem verificări, noi suntem obligați ca orice sesizare să o tratăm foarte serios, luăm documentele și reverificăm. Ulterior, dacă vedem că persoana are dreptate și este ceva eronat acolo facem o decizie de revizuire”, au declarat surse pentru Newsweek.