Evident, este vorba de bani. Pe ora de cules, un român poate lua între 8 și 10 euro, deci, în 10 ore de muncă, lucrătorul se poate alege cu aproape 500 de lei, bani pe care nu i-ar putea câștiga în țară. La asta se adaugă, deseori, cazarea gratuită și chiar o masa pe zi, așa că omul ar putea face economii serioase. Unii fermieri, mai ales din Italia, oferă chiar și plata deplasării din România la locația de lucru.
Alba-neagra cu forța de muncă
„Agricultura și industria românească nu au forță de muncă, Guvernul i-a adus acasă – odată cu pandemia – pe românii plecați în străinătate, iar acum îi exportă la cererea Germaniei și Italiei”, a declarat președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), Dragoș Frumosu. „Altfel, multe companii se vor închide, angajații vor intra în șomaj tehnic și, probabil, imediat mulți vor pleca din țară pentru un salariu mai mare, mai ales când Germania și Italia cer acum forță de muncă, având nevoie de oameni în agricultură. Facem aceeași mare greșeală și, prin absența unor măsuri care să încurajeze economia, îi gonim din țară și ne vom plânge în continuare de lipsa forței de muncă”, mai spune liderul sindical.
Se cere sprijin pentru investitorii români
Frumosu a trimis o scrisoare deschisă Guvernului, în care cere ajutor punctual pentru industria de resort, spre exemplu , eliminarea taxelor pentru 6 luni, lucru care ar spori câștigurile salariaților, sprijin care ar concura, cât de cât, ofertele de afară. Pe de altă parte, se estimează că, odată cu declanșarea pandemiei, în România s-au întors peste un milion de lucrători, din care o parte își vor căuta joburi pe plan local.