Te angajează imediat! O țară care se află printre preferatele românilor atunci când vine vorba de munca în străinătate anunță că este în mare căutare de personal. Potrivit datelor Camerelor de comerț și industrie din această țară, mai mult de jumătate dintre companii duc lipsă de muncitori calificați, iar circa 2 milioane de posturi sunt vacante.
Te angajează imediat! Milioane de posturi vacante. Trebuie îndeplinită o singură condiție
Cifrele publicate de Camerele de comerț și industrie din Germania (DIHK) reflectă situația de criză cu care se confruntă cea mai puternică economie din Europa.
Potrivit cifrelor publicate de autoritățile germane, din 22.000 de companii, 53% au probleme în a ocupa posturile vacante.
Trebuie menționat că procentul companiilor care se confruntă cu dificultăți în a găsi angajați nu a fost niciodată atât de mare, scrie reuters.com
Aproximativ 2 milioane de posturi vacante vor rămâne neocupate
De asemenea, directorul executiv adjunct al DIHK a spus că aproximativ 2 milioane de posturi vacante vor rămâne neocupate, potrivit celor mai recente estimări.
„Estimăm că aproximativ 2 milioane de posturi vacante vor rămâne neocupate”, a declarat Achim Dercks, directorul executiv adjunct al DIHK, ceea ce a adus pierderi companiilor de aproape 100 de miliarde de euro.
Acesta a subliniat că reziliența pieței muncii nu înseamnă că firmele se descurcă bine. Lipsa de personal, prețurile ridicate la energie și măsurile pentru reducerea emisiilor de carbon sunt o „combinație periculoasă” care ar putea determina companiile să-și mute producția în străinătate.
„Lipsa de muncitori calificați nu este doar o povară pentru afaceri, dar pune în pericol și succesul în proiecte importante pentru viitor, cum ar fi tranziția energetică, digitalizarea și infrastructura”, a spus acesta.
DIKH a făcut un apel pentru facilitatea imigraţiei mâinii de lucru şi a pregătirii profesionale a străinilor
Angajații calificați au ajuns tot mai puțini, inclusiv în sectoarele de producție, conform explicației oferite de directorul executiv adjunct al DIHK. Sondajul a constatat că 67% dintre producătorii de echipamente electrice nu au putut ocupa posturile vacante, la fel și 67% dintre companiile de inginerie mecanică. În producția de mașini, 65% dintre companii au raportat că se confruntă cu lipsă de forță de muncă.
Printre posibilele soluţii la această problemă, DIHK menţionează un echilibru mai bun între viaţa privată şi viaţa profesională a salariaţilor, o mai mare participare a persoanelor în vârstă pe piaţa muncii şi reducerea birocraţiei.
Totodată, DIKH a făcut un apel pentru facilitatea imigraţiei mâinii de lucru şi a pregătirii profesionale a străinilor, în special a ucrainenilor, care au ajuns recent în Germania.