Începând cu 1 aprilie, românii îşi vor putea transfera conturile de la o bancă la alta mult mai uşor după ce Asociaţia Română a Băncilor a aprobat regulile privind mobilitatea conturilor curente. În practică, lucrurile mai întârzie pentru că băncile vor trebui să îşi valideze procedurile şi să adere la noile reguli pentru a se putea efectua transferurile de conturi.
Primul pas a fost făcut şi Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Române a Băncilor a aprobat regulile comune privind mobilitatea conturilor curente în lei ale persoanelor fizice, care simplifică transferul unui cont curent de la o bancă la alta, după ce Bruxelles-ul criticase în noiembrie ARB pentru lipsa normelor.
“S-a stabilit că băncile îşi vor exprima adeziunea la regulile privind mobilitatea conturilor. Dorim să facem acest lucru în cel mult o lună”, a declarat, pentru Capital, preşeditele Asociaţiei, Radu Gheţea.
Regulile au primit anterior şi avizul consultativ al Băncii Naţionale a României. “Consiliul de Administraţie al ARB consideră că intrarea în vigoare a Regulilor Comune se va face într-un timp scurt, întrucât acestea au fost elaborate de Comisiile de specialitate din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor”, se arată într-un comunicat al ARB.
România a rămas ultima ţară UE fără astfel de reguli comune
La începutul lui noiembrie 2009, Comisia Europeană a atras atenţia României că este singura ţară din UE în care asociaţia băncilor nu a implementat principii de autoreglementare, prin care clienţii pot să-şi transfere mai uşor conturile curente de la o bancă la alta.
În urma presiunilor de la Bruxelles, ARB a anunţat câteva zile mai târziu că lucrează la reglementarea transferului de conturi între bănci, care să uşureze aceste operaţiuni, însă preciza că implementarea măsurilor va fi posibilă abia în 2010.
Prin acest acord de autoreglementare, clientul care vrea să-şi mute contul curent la o altă bancă din ţară va primi asistenţă de la noua bancă pe tot parcursul transferului.
Banca anterioară va trebui să transfere automat banii fostului client către banca nouă
În prezent, băncile din România pot face, la cererea clienţilor, transferuri de conturi la bănci diferite, fără să solicite taxe suplimentare, dar nu există încă un mecanism prin care banca de la care clientul pleacă şi banca la care clientul îşi deschide contul să schimbe electronic informaţii pentru derularea în mod cursiv a tuturor operaţiunilor care sosesc la banca veche după mutarea contului la banca nouă.
Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare, adoptate în decembrie 2008 de sectorul bancar european şi care se regăsăesc şi în regulile aprobate acum de ARB, dacă un client vrea să-şi mute banii la altă bancă, aceasta din urmă va acţiona ca principal punct de contact şi îi va oferi asistenţă pe tot parcursul transferului.
Nu se ştie încă ce se întâmplă dacă băncile nu aderă
Noua bancă va colabora cu cea veche spre a se asigura că plăţile periodice ale clientului, cum ar fi debitele directe şi ordinele de plată permanente, sunt transferate rapid şi fără probleme. De asemenea, noua bancă va acorda asistenţă clientului la închiderea contului vechi şi la mutarea soldului în noul cont.
Există însă şi posibilitatea ca unele bănci să nu adere. Mobilitatea conturilor nu este obligatorie pentru băncile autohtone, industria autoreglementându-se pentru a implementa aceste facilităţi pentru clienţii personae fizice la recomandarea Comisiei Europene.