Românii se află în rândul cetăţenilor europeni care preferă vacanţele de o săptămână în locul unora mai lungi, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizat de GfK CR Academy Brussels şi publicate vineri în The Wall Street Journal.
Astfel, cu un procentaj de 43 de puncte, românii se alătură unui grup de trei ţări UE ai căror cetăţeni preferă, de asemenea, vacanţele de o săptămână: ungurii (47%), italienii (38%) şi portughezii (39%).
Mai pretenţioşi sunt germanii (46%), belgienii (34%), spaniolii (31%), suedezii (30%), britanicii (28%) şi olandezii (27%), care vor o vacanţă mai mare, de două săptămâni, însă un sfert dintre olandezii intervievaţi n-ar refuza niciun concediu de trei săptămâni, cel mai mare procentaj din toate ţările la această categorie, specifică ancheta.
De fapt, concediile scurte, relevă acelaşi studiu, sunt compensate cu vacanţe şi mai scurte cum sunt cele din week-end-uri, absolut necesare „recuperării, din cauza unei vieţi care este din ce în ce mai grea şi mai stresantă”, a declarat Mark Hofmans, director executiv pentru GfK CR Academy Brussels.
Această tendinţă a dus chiar la dezvoltarea unui segment distinct şi valoros în cadrul pieţei turismului, declară, la rândul său, Peter Robinson, profesor care predă managementul turismului la Universitatea Wolverhampton din Anglia.
Pe de altă parte, recesiunea economică din ultimii ani a determinat lucrătorii europeni de tip modern să opteze pentru vacanţe foarte scurte, un alt motiv care a dus la această situaţie fiind şi presiunea crescândă şi cerinţele de performanţă la care sunt supuşi lucrătorii din partea angajatorilor.
În medie, 27 la sută dintre europeni ar opta pentru o vacanţă de o săptămână, 31 la sută ar dori două săptămâni de vacanţă, în timp ce procentul celor care ar pleca în concediu pentru mai bine de o lună a scăzut la doar 9 la sută.
Cuceririle tehnicii şi, în special, ale micro-tehnicii, şi dezvoltarea industriei de gadgeturi wireless gen iPhone şi Blackberry au determinat o schimbare radicală în viaţa celor care călătoresc de plăcere sau în interes de serviciu, permiţându-le să fie permanent conectaţi cu biroul, chiar şi atunci când sunt în concediu.
O altă concluzie a anchetei belgiene este şi aceea că vacanţele scurte vor continua să fie preferate, devenind adevărate norme ce se vor impune şi la care turiştii vor renunţa cu greu în viitor.
SURSA: Agerpres