Orange, Vodafone şi Cosmote, principalii operatori de telefonie mobilă de pe piaţa locală, oferă clienţilor posibilitatea de a schimba tonul de apel cu diferite melodii, iar acest tip de serviciu a prins foarte în ţara noastră.

Serviciul Muziton de la Cosmote a fost lansat în urmă cu un an de zile, iar acum este unul dintre cele mai populare servicii ale operatorului. Numărul utilizatorilor a crescut de 27 de ori şi ratele de creştere au fost constante în fiecare lună. Conform statisticilor companiei, mai mult de 70% dintre muzitonurile achiziţionate sunt melodii româneşti. „Până în prezent, recordul de achiziţie pentru muzitonuri este de 50 într-o singură zi”, potrivit lui Gabriel Ioniţă, Senior Product & Services Development Manager, Cosmote România.

Serviciul se activează automat odată cu achiziţionarea primei melodii şi poate fi utilizat pe orice tip de telefon. Taxa lunară de utilizare a serviciului este de 0,25 euro/lună (fără TVA), iar preţul unui Muziton variază între 0,9 euro, fără TVA (pentru melodii) şi 0,6 Euro, fără TVA (pentru efecte audio speciale), având o perioadă de valabilitate de 365 de zile de la data achiziţionării. Oferta Cosmote cuprinde peste 800 de melodii.

La Orange, prima lună este gratuită

Orange este primul operator care a lansat serviciul „Tonuri de aşteptare” în România, în martie 2009 cu un catalog de 1.000 de tonuri. Tonurile de aşteptare sunt fragmente originale de melodii sau alte sunete, însoţite de tonul standard, pe care le ascultă cei care apelează, în timp ce aşteaptă să li se răspundă la telefon. Serviciul este compatibil cu orice model de telefonul mobil.

Tariful lunar pentru utilizarea serviciului este 0,25 euro, iar în prima lună acesta este gratuit. Preţul standard al unui ton de aşteptare cu fragmente de muzică este 0,99 euro, iar al unui ton amuzant este 0,69 euro. Unele dintre cele mai descărcate melodii sunt „Celia – Şoapte”, „DJ Layla – Single lady” şi „Simplu – Oficial îmi merge bine”. Clienţii Orange au la dispoziţie un catalog cu peste 3.400 de tonuri de aşteptare.

Două tonuri incluse la Vodafone

La Vodafone, abonamentul lunar la serviciul „Tonuri de aşteptare” costă 0,30 euro/lună, TVA inclus şi ai două tonuri incluse. Descărcarea unui ton de aşteptare costă 0,59 euro (0,70 euro, TVA inclus) sau 0,90 euro (1,07 euro,TVA inclus).

Dacă apelezi un prieten din reţeaua Vodafone şi îţi place tonul lui de aşteptare, tot ce trebuie să faci este să apeşi tasta * (steluţă) în timp ce apelezi şi ai copiat tonul lui. Dacă nu ai serviciul activat şi apeşi tasta * (steluţă), ţi se activează şi serviciul. Piesa „Undeva în Balcani” (Puya) este cea mai populară în reţeaua Vodafone.