Federatia Patronatelor din Tursimul Romanesc apreciaza ca anul acesta turismul montan intern a devenit vedeta destinatiilor preferate de romani. Pana la sfarsitul sezonului sunt asteptati in capacitatile de cazare din intreaga Romanie aproape 5 milioane de romani. Si asta in detrimentul destinatiilor din afara tarii.

Fata de anul trecut, numarul de turisti romani din Bulgaria va fi cu 10% mai mic, iar cel al turistilor care merg in Spania va inregistra o depreciere de 12%.

Pentru destinatiile interne, numarul de turisti de pe litoral va fi la sfarstul sezonului cu 5% mai mare, iar turismul montan va cunoaste o crestere de 20%.

Conform estimarilor FPTR, turismul din Delta Dunarii va inregistra o crestere spectaculoasa de 25%, fata de anul 2007.

Cresterile nu sunt totusi cele asteptate in turismul intern, datorita in primul rand incompetentei, indiferentei si dilentantismului autoritatilor centrale, care reusesc in fiecare an sa alunge turistii pentru ca nu au o politica de promovare a turismului intern, nu au initiativa de inbunatatire a cadrului legislativ, sau atunci cand o fac, o fac in detrimentul activitatii de turism.

De asemenea, Federatia Patronatelor din Turism romanesc observa ca nu se fac investitii in infrastructura de transport a Romaniei si nu au un programul national de crestere a calitatii serviciilor. Mai mult, se incurajeaza prin indiferenta turismul la negru devenind complice la evaziunea fiscala.

Sursa: Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc