Românii primesc 719 lei de la stat. Banii vor intra direct pe card luni, 10 iunie

atm bancomat banca banci card

SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritățile au anunțat când vor intra banii pentru alocație. În această lună, banii nu au intrat conform calendarului standard. Totuși, banii vor ajunge la destinatar luni, 10 iunie.

Se dau 719 lei, alocație pentru copiii din România

Alocațiile copiilor intră la o dată diferă în această lună, dintr-un motiv cât se poate de simplu – data standard la care se livrau a picat în weekend.

Astfel, părinții vor primi cei 719 lei luni, 10 iunie, în loc de 8 iunie. Luna aceasta, ziua de 8 a picat sâmbătă.

Sumele vor ajunge la destinatari prin motivele deja cunoscute. În principal, Poșta Română este cea care aduce alocațiile pentru copii, dar sunt și părinți care au optat pentru ca banii să intre direct pe card.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Cine sunt copiii din România care primesc alocație?

Legislația în vigoare arată că alocația este oferită copiilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani. Totuși, și aceștia pot beneficia de ea doar dacă urmează cursurile unei forme de învățământ. Aici trebuie menționat că nu contează dacă este liceală sau profesională.

De asemenea, este important de reținut că cei care au împlinit 18 ani vor primi alocația până la finalizarea studiilor.

Limita de vârstă se extinde până la 26 de ani pentru o categorie specială de tineri, mai precis pentru cei cu dizabilități care sunt înregistrați în sistemul educațional românesc și care urmează cursurile unei forme de învățământ.

Au crescut alocațiile de la începutul anului

Anul 2024 a adus beneficii familiilor cu copii. De la începutul acestui an, alocația de stat a crescut cu 13.8%. Această creștere este apreciată de români, în special în contextul creșterii prețurilor în ultima perioadă.

După ajustare, alocația de stat pentru copii a crescut de la 256 de lei la 292 de lei. Alocațiile pentru copiii cu vârste sub 2 ani sau peste 2 ani, dar care au dizabilități, au cunoscut și ele o ușoară creștere. Înainte, acești copii primeau 631 de lei, iar acum beneficiază de 719 lei.

SURSA FOTO: Dreamstime

Alocație 2024. Ce acte sunt necesare?

  • OPIS DOCUMENTE – se va completa de către solicitant în ordinea listei de documente de mai jos doar cu documentele corespunzătoare situației dvs. numerotând paginile.
  • Cerere tip pentru acordarea alocației de stat pentru copii completată şi semnată de către reprezentantul legal al copilului și de către celălalt părinte(original)
  • Act de identitate solicitant (copie)
  • Pentru plata în cont bancar dovadă eliberată de bancă care să conţină obligatoriu: numele şi prenumele titularului de cont (contul trebuie să fie pe numele persoanei îndreptăţite, care este titularul de dosar), CNP titular, codul Iban. Contul în lei poate fi deschis la una din băncile din anexă (anexa banci agreate)
  • Certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul, copie (faţă verso)
  • Certificatul de încadrare a copilului într-un grad de handicap, dacă este cazul (copie)
  • Act de identitate celălalt părinte sau reprezentant legal al copilului (copie)
  • Certificat de căsătorie, dacă este cazul – (copie)
  • Alte documente de stare civilă/ documentele din care să rezulte situația juridică a copilului față de reprezentantul legal, care pot fi, după caz, următoarele:Livretul de familie (copie)
  • Actul de identitate al reprezentantului legal al părintelui minor, în cazul în care acesta din urmă nu are capacitate deplină de exerciţiu (copie)
  • Alte acte doveditoare privind componenţa familiei (copie): hotarâre judecătorească de încredinţare a copilului în caz de divorţ, hotărâre judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei, hotărâre judecătorească de încuviinţare a adopţiei, hotărâre judecătorească sau, după caz, hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura de protecţie specială a plasamentului, dispoziţia directorului general al D.G.A.S.P.C. sau, după caz, hotărâre judecatorească, pentru măsura de protecţie specială a plasamentului în regim de urgenţă, dispoziţia autorităţii tutelare de instituire a curatelei, actul de deces al unuia dintre părinţi
  • Alte documente, la solicitarea direcţiei teritoriale.
  • Declaraţia beneficiarului cu privire la acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal.