Adeverințele APIA vor fi eliberate cel mai târziu la jumătatea lunii aprilie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat data de la care fermierii și crescătorii de animale beneficiază de adeverințe APIA pentru împrumuturi bancare garantate cu subvențiile agricole, aferente acestui an. Eliberarea adeverințelor APIA pentru Campania 2025 va începe cel mai târziu la jumătatea lunii aprilie. APIA a luat această decizie pentru că înțelege cât de importantă este facilitarea accesului fermierilor la creditele bancare.

În cadrul Campaniei de depunere a cererilor de plată în anul 2025, până la data de 7 aprilie 2025, au fost depuse 267.861 cereri, cu suprafață realizată de 738.239,61 ha. În comparație cu Campania de depunere a cererilor de plată în anul 2024, la data de 7 aprilie 2024, erau depuse un număr de 14.628 cereri, cu suprafață realizată de 36.988,83 ha.

Comparativ cu anul 2024, când Campania de primire cereri de plată a demarat târziu, respectiv la data de 4 aprilie 2024, acum, ea a demarat cu o lună mai devreme, respectiv la data de 3 martie 2025, pentru ca fermierii să-și depună în timp util cererile de plată și să poată beneficia de adeverințele necesare accesării finanțărilor bancare în condiții avantajoase. APIA a depus un efort administrativ deosebit, ținând cont că începând cu acest an utilizează o aplicație nouă, respectiv aplicația geospațială AGI Online.

Plata subvențiilor APIA s-ar putea face doar pentru fermierii activi

La începutul lunii aprilie, plata subvențiilor pentru fermierii activi, adică cei care lucrează efectiv terenul, a revenit în atenția autorităților române. Mai mulți parlamentari din Comisia pentru Agricultură din Senatul României au discutat cu reprezentanți ai Guvernului Ciolacu 2 și ai fermierilor români despre acest subiect, plus alte teme de interes pentru sectorul agricol și zootehnic din România, precum: viitorul buget european pentru agricultură, simplificarea politicilor europene și protejarea intereselor fermierilor români.

România trebuie să fie precaută pentru a nu pierde banii pentru agricultură în noul buget al Uniunii Europene (UE), au reamintit membrii Comisiei pentru Agricultură din Senatul României.

Senatorii susțin o serie de măsuri pentru fermierii români, precum: creșterea bugetului PAC (Politica Agricolă Comună) cu cel puțin 30%, plus o actualizare anuală cu inflația, o Politică Agricolă Comună mai echitabilă, adică fonduri doar pentru fermierii activi, o PAC mai stabilă decât cea actuală (cu rezervă de criză solidă și plăți în avans) și mai simplă.

„Propunem creșterea bugetului PAC cu cel puțin 30% și actualizare anuală cu inflația, o Politică Agricolă Comună mai echitabilă – fonduri doar pentru fermieri activi, o PAC mai stabilă – cu rezervă de criză solidă și plăți în avans, PAC mai simplă – mai puțină birocrație, mai mult sprijin pentru irigații și inovație și crearea unei comisii informale România–Bruxelles pentru a negocia un buget echitabil”, au transmis membrii Comisiei pentru Agricultură din Senatul României prin intermediul Facebook-ului.