România a reciclat 514 milioane de sticle prin sistemul de returnare-garanție (SGR)

România a ajuns la 514 milioane de sticle reciclate prin sistemul de returnare-garanție (SGR), dar încă sunt multe aspecte care trebuie îmbunătățite pentru ca el să funcționeze optim. De la începutul anului și până acum, procesul de returnare a ambalajelor a evoluat semnificativ. Dacă între ianuarie 2024-februarie 2024 s-au returnat aproximativ 20 de milioane de sticle și ambalaje pe lună, în aprilie 2024 numărul lor a crescut la 150 de milioane pe lună. În mai 2024, au fost returnate 248 de milioane de sticle.

SGR încă funcționează greoi, dar este normal să se îmbunătățească pe măsură ce capătă mai multă experiență. În prezent, există 30.000 de magazine unde se poate returna o sticlă goală sau o doză de aluminiu, dar ar trebui să se ajungă la 120.000 de magazine. În acest moment, 80.000 de companii dețin 120.000 de magazine.

Lucrurile se vor îmbunătăți în curând

Când se va ajunge la acest nivel, fiecare persoană va avea de patru ori mai multe opțiuni pentru a returna o sticlă goală. Magazinele vor fi mai puțin aglomerate. Astfel, sarcina fiecărui magazin se va împărți în medie la patru, ceea ce înseamnă mai puține aparate blocate și mai puțini saci în fiecare magazin. Lucrurile se vor îmbunătăți în acest mod. Prima provocare este să se ajungă la cât mai multe aparate în cât mai multe locuri. Conform legislației actuale, aceste aparate vor fi doar în magazine, nu în spații publice, gări sau școli, dar există speranța ca acest lucru să se schimbe în viitorul apropiat.

„Sistemul încă merge greu și este normal ca el să se îmbunătățească pe măsură ce capătă mai multă experiență. În momentul de față, din informațiile publice, sunt 30.000 de magazine unde se poate returna o sticlă goală sau o doză de aluminiu și ar trebui să ajungem la 120.000 de magazine. Sunt 80.000 de companii care au 120.000 de magazine.

În momentul când ajungem la acest nivel, fiecare dintre noi va avea de patru ori mai multe opțiuni unde să ducă o astfel de sticlă goală, iar magazine la rândul lor vor fi mai puțin expuse. Astfel, sarcina pe fiecare magazin se va împărți cu patru în medie. Asta înseamnă mai puține aparate blocate, mai puțin saci în fiecare magazin și cumva lucrurile se vor îmbunătăți în felul acesta. În ce priveşte aparatele, acestea ar trebui în primul rând să fie mai multe, că dacă sunt mai multe, atunci se și strică mai greu, pentru că în loc să ia 1000 de sticle pe zi, un aparat va lua 500-600 și se uzează fizic mai puțin.

Aceasta este prima provocare. Cum ajungem cu cât mai multe aparate în cât mai multe locuri și deocamdată, conform legislației, probabil că le vom avea doar în magazine, nu le vom putea avea pe spațiu public, sau într-o gară, sau într-o școală, dar sperăm ca și lucrul acesta să se schimbe într-un viitor apropiat”, a explicat Raul Pop, consultant şi activist de mediu specializat în gestionarea deșeurilor la Asociația Ecoteca, în cadrul unei intervenții TV pentru Antena 3 CNN.

Raul Pop
Raul Pop (SURSA FOTO: Facebook, Raul Pop – page)