Decontarea abonamentului la sala de sport
Decontarea abonamentului la sala de sport. Începând cu anul 2023, Ordonanța de Urgență nr. 115/2023 privind modificarea Codului fiscal a introdus posibilitatea decontării abonamentelor la sălile de sport de către angajatori, oferind un stimulent atât companiilor, cât și angajaților.
Astfel, valoarea abonamentelor la sălile de sport este scutită de taxe salariale și este considerată cheltuială deductibilă, conform articolului 68 alineatul (5) litera r) din Codul Fiscal, care stipulează că anumite cheltuieli se deduc într-o manieră limitată:
„Contravaloarea abonamentelor, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 100 euro anual pentru fiecare persoană, oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care acționează în nume propriu în cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, ori în calitate de intermediari pentru serviciile medicale, în cazul în care abonamentele respective includ și servicii medicale”.
Cine poate beneficia
În anul 2025, acest beneficiu va fi limitat la echivalentul a 100 de euro anual (circa 500 de lei) pentru fiecare angajat, suma fiind plătită în lei. Pentru ca decontarea să fie eligibilă din punct de vedere fiscal, furnizorii de servicii sportive trebuie să fie înregistrați sub codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, potrivit The Legal Badger.
Aceste coduri acoperă diverse activități sportive, inclusiv administrarea instalațiilor sportive, activitățile cluburilor sportive și centrele de fitness.
Pentru ca angajatorii să beneficieze de decontare, este necesar să dețină un contract cu furnizorul de servicii sportive, factura fiscală pentru abonamente și dovada plății acestora. Este esențial ca documentele să certifice faptul că serviciile achiziționate sunt exclusiv pentru utilizarea facilităților sportive, conform cerințelor legale.
În plus, facilitarea fiscală se aplică și abonamentelor care includ atât servicii medicale, cât și utilizarea facilităților sportive, cu condiția ca acestea să fie furnizate de același prestator.
Mersul la sală, prima rezoluție la început de an
Mersul la sală este o rezoluție des întâlnită la începutul anului, iar mulți oameni își doresc să adopte un stil de viață mai sănătos. Ulterior însă, motivația inițială scade și este înlocuită cu activități mai puțin solicitante din punct de vedere fizic, potrivit Antena 3 CNN.
În 2025, tot mai mulți români continuă să investească în fitness, iar interesul pentru activitățile fizice a crescut semnificativ față de anii anteriori.
Sportul a devenit o prioritate pentru mulți, iar sălile de sport sunt pline începând din luna ianuarie, pe măsură ce tot mai mulți români își doresc să înceapă noul an cu un stil de viață sănătos și mult mai activ.
În această perioadă, antrenorii personali sunt suprasolicitați, dar doar 40% dintre cei care își propun să înceapă anul cu antrenamente în sală reușesc să continue această activitate și în lunile următoare.