Cererile pentru rambursarea primelor de asigurare pot fi depuse până pe 4 noiembrie
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat vineri că a extins cu două săptămâni perioada de depunere a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor, prin submăsura 17.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
Noul termen limită pentru depunerea cererilor este 4 noiembrie 2024, ora 16:00.
„Alocarea pentru acest apel al submăsurii 17.1 (Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor) este de 30.416.346 euro. Precizăm că până în prezent s-au depus peste 6.100 de cereri de finanţare în valoare de 23,4 milioane de euro”, se arată în comunicat.
AFIR precizează că, în această sesiune, se pot depune cereri de finanțare pentru sectorul vegetal (pentru polițele încheiate pentru culturile de toamnă din 2023 și culturile de primăvară din 2024), precum și pentru sectorul zootehnic (pentru polițele încheiate în 2024).
Reprezentanții AFIR menționează că sprijinul nerambursabil acordat prin această submăsură reprezintă 70% din valoarea eligibilă a primei de asigurare, efectiv plătită de către fermieri.
În comunicat se mai menționează că Ghidul solicitantului și anexele necesare pentru întocmirea documentației de depunere aferente submăsurii 17.1 sunt disponibile pe site-ul www.afir.ro, în secțiunea Finanțare, accesând linkul Măsuri de sprijin – submăsura 17.1 – Ghidul solicitantului.
Ajutor mult așteptat pentru fermieri
Amintim că recent, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că producătorii agricoli din mai multe județe au început să primească primele plăți pentru subvențiile din campania 2024.
Fondurile au fost virate în conturile fermierilor la doar o zi după ce APIA a început procesul de autorizare. Miercuri, 16 octombrie, agenția a anunțat că pe prima listă autorizată pentru plata primei tranșe din subvenții s-au aflat 50.137 de fermieri.
APIA a început în acea zi plățile în avans pentru fermierii cu cereri eligibile în campania 2024. Conform agenției, suma totală care va fi virată în conturile fermierilor este de 1,2 miliarde de euro, o valoare confirmată și de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Fermierii din mai multe județe au confirmat că au primit primele sume din avansul pentru campania 2024. Potrivit informațiilor publicate pe grupul de Facebook „Subvenții APIA”, județele în care au fost efectuate plățile sunt următoarele:
- Brașov;
- Botoșani;
- Constanța;
- Caraș-Severin;
- Cluj;
- Ialomița;
- Sălaj;
- Maramureș;
- Prahova.