Un studiu realizat de Kantar România, lider în cercetarea de marketing, arată că românii se află printre cei mai nemulțumiți în Europa. Potrivit raportului „Life Satisfaction in CEE 2024”, locuitorii din Europa Centrală și de Est au de-a face cu mai multe îngrijorări, în actual context economic și politic.

Românii se află printre cei mai nemulțumiți în Europa

Au fost luate în considere mai multe aspecte importante, precum familia, cariera, viața socială, veniturile și viața politică. Studiul arată că lumea de astăzi este văzută ca fiind dominată de teme precum războaie, conflicte, atacuri teroriste, crize economice și un viitor în general incert.

În cazul românilor, creșterea sărăciei și polarizarea economică sunt fenomene mai îngrijorătoare decât pentru restul din regiune.

Războiul este cea mai mare amenințare externă pentru jumătate din populația din Europa Centrală și de Est

Raportul arată apoi că războiul este cea mai mare amenințare externă pentru jumătate din populația din Europa Centrală și de Est. Proporția este de 52%.

Următoarea cea mai mare îngrijorare ține de economie. Creșterile rapide și semnificative ale prețurilor bunurilor și serviciilor pe 37% din oameni.

O altă îngrijorare masivă ține de migrație și refugiați. Acest subiect reprezintă o problemă pentru 36% din oameni.

La rândul lor, românii au exprimat îngrijorări similare:

  • război (50%);
  • creșterea prețurilor (37%).

Totodată, sunt semnificativ mai îngrijorați de:

  • creșterea sărăciei (43% vs. 29%);
  • posibile crize alimentare sau de apă pentru perioade mai lungi (24% vs. 12%);
  • adâncirea diferențelor economice dintre oameni (27% vs. 20%).

Familia este factorul cheie al evaluării pozitive

În ceea ce privește satisfacția generală față de viața lor, măsurată prin indicele TRIM, Austria (66), România (65) și Bulgaria (58) depășesc nivelul mediu regional de satisfacție.

În timp, în Cehia (54) satisfacția este pe medie. Slovacia (46) și Ungaria (36) înregistrează scoruri sub media de satisfacție pentru țările evaluate.

Potrivit studiului, Austria are nivelul de satisfacție cel mai ridicat pe toate cele trei dimensiuni:

  • viața de familie (77);
  • viața profesională (66);
  • viața socială (68).

În Austria este înregistrată și distanța cea mai mică dintre cât de mulțumiți sunt de viața de familie și de cea profesională/socială. Acest lucru indică un echilibru mai bun, dar și posibile influențe ale vieții de familie asupra celorlalte două dimensiuni.

oameni
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Românii sunt destul de aproape de nivelul din Austria al satisfacției cu viața de familie

Studiul arată și că românii sunt destul de aproape de nivelul din Austria al satisfacției cu viața de familie, respectiv 73%. Totuși, se află la o distanță mai mare în privința vieții profesionale (58), dar mai ales vis-a-vis de cea socială (54 vs 68).

În cazul românilor, este înregistrat un decalaj mai mare față de Austria, între satisfacția cu viața de familie și cele profesionale și sociale.

Slovacii și maghiarii au cel mai scăzut nivel de satisfacție pe toate cele trei dimensiuni, exceptându-i pe ucraineni.

Carmen Pătrașcu, CEO Kantar România, oferă explicații suplimentare

Carmen Pătrașcu, CEO Kantar România, a oferit mai multe explicații.

„Știm și din alte studii că românii sunt printre europenii cei mai mulțumiți de viața pe care o au. Nivelul ridicat de satisfacție cu viața de familie (77) raportat de români și în studiul realizat de noi, poate indica familia drept un factor de compensare pentru diferitele lor îngrijorări. Familia oferă un sprijin emoțional și social puternic, care poate atenua efectele negative ale incertitudinii economice.

Aceste rezultate pot fi și o dovadă de realism sau de prudență: românii pot fi mulțumiți de situația lor de acum, dar se tem de viitor din cauza nesiguranței economice și a percepției de vulnerabilitate în fața schimbărilor economice. Mulți dintre ei își amintesc încă destul de bine criza din 2010”, a explicat Carmen Pătrașcu.