Dupa trei incercari esuate de privatizare a operatorului moldovenesc de telecomunicatii, oficialitatile de peste Prut vor sa gaseasca din nou cumparator pentru 51% din actiunile detinute la Moldtelecom.
Licitatia, organizata in primavara acestui an de catre Departamentul de Privatizare din Republica Moldova pentru selectarea unui consultant, a fost castigata de consortiul romanesc format din Casa de avocatura Musat & Asociatii, Raiffeisenbank si PriceWaterhouseCoopers. Printre participantii la licitatie s-au mai numarat Comert Bank si o firma din Rusia.
Contractul de consultanta a fost semnat acum o luna, in prezent fiind in derulare auditul financiar si cel judiciar, analize in urma carora se va stabili valoarea pachetului de actiuni scos la vanzare.
In urma unei evaluari a societatii Moldtelecom, efectuata acum patru ani, oficialitatile de peste Prut se asteptau sa obtina, la vremea aceea, 100 de milioane de dolari pe doar 40% din actiunile operatorului national de telecomunicatii scos prima oara la vanzare. In 1997, oferta firmei grecesti Intracom (la care OTE detine actiuni) pentru cumpararea pachetului de 40% se ridica la 46 milioane de dolari, iar ea a fost refuzata categoric de guvernul Republicii Moldova, pe motiv ca este mult prea mica. Aceasta a fost prima incercare esuata a privatizarii Moldtelecom. Au mai existat doua intentii de privatizare, in 1998 si in 2000, dar din cauza crizei financiare si a politicii de atunci, procesul a fost amanat.
Investitiile efectuate de atunci si pana acum in societate vor fi luate si ele in calcul, iar pretul cerut de Guvernul din Republica Moldova ar putea fi mult mai mare acum.
Care va fi totusi suma? „Intrucat procesul de privatizare a Moldtelecom SA este deja in derulare, nu va pot furniza date si informatii suplimentare, angajamentul de confidentialitate luat fata de contractantul nostru, Guvernul Republicii Moldova, interzicandu-ne expres acest lucru”, ne-a declarat Gabriel Zbarcea, avocat la Musat & Asociatii.
Moldtelecom are 600.000 de abonati
Conform catalogului de prezentare a societatii, Moldtelecom detine 39 de filiale, gestioneaza o retea de telefonie fixa de 645.000 de linii si un patrimoniu de 1,36 miliarde lei moldovenesti. Are aproape 8.000 de angajati si un numar de abonati de circa 600.000 persoane, in special din zona urbana. In zonele rurale, accesul la serviciile de telefonie este limitat, din cauza infrastructurii slab dezvoltate. 40% din reteaua de telefonie existenta este digitala. Anul trecut, investitiile capitale au fost de 425 milioane lei moldovenesti, bani ce au permis punerea in aplicare a noi capacitati de telecomunicatii. Tot in 2000, Moldtelecom a vandut servicii in valoare de 625,3 milioane lei moldovenesti, iar cheltuielile au fost de 524,7 milioane lei moldovenesti. Deci profitul obtinut a fost de aproape 90 milioane lei moldovenesti.
Compania Moldtelecom, devenita de abia in 1999 societate pe actiuni, are participari si in alte firme cum ar fi: 10% din Voxtel (unul dintre cei doi operatori de telefonie mobila din Republica Moldova), 20% din Radiotel (operator de paging) si 25% din Topex (firma producatoare de echipamente de telecomunicatii).
Moldtelecom beneficiaza, din 1999, de un program de investitii din partea BERD si IFC de 30 milioane de dolari, program ce se extinde pe cinci ani. In Moldova pe piata telecomunicatiilor se lupta doar doi operatori de telefonie mobila: Voxtel (al carui actionar majoritar este France Telecom cu 51%), care acopera 65% din suprafata tarii si are 100.000 de abonati, si Moldcell, unde actionar semnificativ este compania turceasca Turcell.
Tinand cont de faptul ca, telecomunicatiile reprezinta un bussines de succes in orice perioada de criza, vanzarea Moldtelecom va trezi cu siguranta interesul mariilor companii din domeniu. Batalia pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile Moldtelecom va incepe in primavara anului 2002, cand analizele efectuate de consultantul de privatizare vor fi gata.     

Moldtelecom in cifre (anul 2000)
· 600.000 abonati
· 645.000 linii telefonice
· 1,36 miliarde lei moldovenesti – patrimoniu
· 39 de filiale
· 8.000 de angajati
· profit – 90 milioane lei moldovenesti
· investitii capitale – 425 milioane lei moldovenesti
· gama de servicii prestate: telefonie voce (internationala, locala), telegrafie si telex, Internet, transport de date, inchiriere linii, ISDN
· participatii la alte societatii din Republica Moldova: 10% din Voxtel (operator telefonie mobila), 20% din Radiotel (operator de paging) si 25% din Topex (firma producatoare de echipamente de telecomunicatii).

Carte de vizita
Musat & Asociatii grupeaza astazi 60 de avocati, asistati de un staff administrativ de 30 de persoane. Prin proiectele derulate in anii anteriori se pot numara privatizarea Banc Post, restructurarea Bancorex sau privatizarea SNP Petrom. Anul acesta, aceasta casa de avocatura a participat la proiecte precum privatizarea Bancii Agricole, in care a consiliat Guvernul roman, privatizarea Sidex, unde a acordat asistenta cumparatorului, privatizarea Electroputere Craiova, caz in care reprezinta interesele concernului american General Motors. Consultanta a acordat si in preluarea unei parti din Tofan Grup de catre compania franceza Michelin.