Sapte romani din zece considera ca pe termen lung vor exista mai multe avantaje decat dezavantaje odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu IRSOP, reprezentativ la nivel national, pentru populatia adulta, desfasurat in perioada 22 – 27 iunie, a carui marja de eroare este de plus minus 3 la suta. Studiul intitulat “Valori romanesti, valori europene”, realizat la solicitarea Delegatiei Comisiei Europene in Romania a sc
Sapte romani din zece considera ca pe termen lung vor exista mai multe avantaje decat dezavantaje odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu IRSOP, reprezentativ la nivel national, pentru populatia adulta, desfasurat in perioada 22 – 27 iunie, a carui marja de eroare este de plus minus 3 la suta.
Studiul intitulat “Valori romanesti, valori europene”, realizat la solicitarea Delegatiei Comisiei Europene in Romania a scos la iveala faptul ca, cel putin pe termen lung, romanii vad mai multe avantaje de pe urma aderarii, decat dezavantaje.
Aproape patru din zece romani si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu integrarea Romaniei in UE, insa 33% dintre cetatenii romani sunt inca foarte optimisti.
Cresterea preturilor si a somajului, care vor conduce inevitabil la o scadere a nivelului de trai dar si pierderea identitatii nationale ori distrugerea agriculturii sunt cateva dintre dezavantajele pe care romanii considera ca le va atrage aderarea.
Pe de alta parte, sapte din zece romani se asteapta la mai multe avantaje in urma intrarii Romaniei in marea familie europeana. Pe termen lung, acestia vad in aderare un prilej de crestere a nivelului de trai, de libertate de miscare pe teritoriul Uniunii Europene, crearea mai multor locuri de munca si un moment favorabil unei lansari economice si chiar a unui climat legislativ mai bun.
De remarcat ca, intr-un procent destul de ridicat, 12 la suta dintre romani vad in aderare un moment de reconsiderare a demnitatii umane si de apreciere justa a muncii depuse.
Sursa: Capital, 2 septembrie 2005