"Dacă în 2002 sistemul centralizat de termoficare deservea 2,5 milioane de apartamente, în acest moment acesta are doar 1,47 de milioane de beneficiari. De asemenea, numărul apartamentelor ce sunt dotate cu centrale termice l-a depăşit pe cel al apartamentelor branşate, ajungând la peste 1,55 milioane, potrivit calculelor companiei", scrie într-un comunicat al Ariston Thermo România, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte evoluţia debranşărilor în 2012, reprezentanţii Ariston Thermo România mizează pe o evoluţie organică, mai ales în condiţiile în care românii s-au lovit iarna trecută de o creştere a valorii facturilor la încălzire cu 20 – 35%.

"În 2011 foarte mulţi români au rămas captivi la sistemul centralizat de încălzire din cauza faptului că anunţul Guvernului privind eliminarea subvenţiilor a venit prea târziu dar şi din cauză că au aşteptat să vadă ce impact va avea această măsură. Creşterea costurilor de încălzire a fost însă puternică şi s-a resimţit sensibil în buzunarele românilor care vor începe să se gândească cât mai serios la o alternativă", a afirmat directorul de vânzări Ariston Thermo România, Cătălin Drăguleanu.

Eliminarea subvenţiilor la încălzire la nivel central a determinat o creştere cu peste 200% a debranşărilor în anumite judeţe ale ţării în 2011, comparativ cu 2010. Conform calculelor companiei, cea mai mare creştere a numărului de debranşări a fost înregistrată în judeţul Galaţi, de 220%, urmat de Timiş (195%), Neamţ (150%), Argeş (142%), Călăraşi (133%) şi Constanţa (100%).

În ceea ce priveşte numărul de debranşări, cele mai multe au fost realizate în 2011 în judeţul Timiş, unde circa 8.000 de proprietari de apartamente au renunţat la sistemul centralizat de încălzire. Un alt judeţ care se află în top în ceea ce priveşte numărul de apartamente debranşate în 2011 este Argeş (peste 7.700 de apartamente), urmat de Braşov şi Iaşi (circa 7.000 de apartamente).

Producătorul de centrale termice de apartament propune o alternativă economică la sistemul centralizat respectiv instalarea unei centrale termice în condensare ce asigură o eficienţă net superioară de până la 108%.

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, lider internaţional în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.

Ariston Thermo Group a înregistrat în 2011 vânzări totale de 1,3 miliarde de euro. Compania deţine 19 unităţi proprii de producţie în 10 ţări şi 14 centre de cercetare în 8 ţări, având în total 6.700 de angajaţi în cele 47 de filiale aflate în 30 de ţări. Compania asigură, de asemenea, o distribuţie ce acoperă peste 150 de state din întreaga lume, scrie Agerpres.