Veste foarte proastă pentru românii care trăiesc în marile orașe ale țării. Cel mai recent studiu efectuat în SUA face o legătură directă între rata ridicată de mortalitate a noului coronavirus și un factor la care ei sunt expuși din plin.
Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii – SUA face legătura clară între expunerea prelungită la poluare şi rata deceselor provocate de coronavirus.
Veste este cu atât mai proastă pentru românii din București și din marile orașe ale țării, care se confruntă nu niveluri de poluare ridicate și foarte ridicate.
Chiar și miercuri de dimineață aerul a fost irespirabil în zona de nord-est a Capitalei. Mirosul greu și toxic de fum i-a băgat pe bucureșteni pur și simplu în sperieți.
Controverse interminabile
Studiul citat arată însă că bolnavii de Covid-19 din zone unde a fost înregistrat un nivel crescut al poluării aerului înainte de izbucnirea pandemiei prezintă un risc mai mare de deces din cauza infecţiei decât cei care trăiesc în zone cu aer mai curat.
Iar problema poluării, dezbaterile și controversele interminabile persistă însă în București încă dinainte de startul oficial al epidemiei de COVID-19 în România.
Mai mult decât atât, instituțiile europene au avertizat, încă la începutul anului, nu mai puțin de 10 orașe din România că trebuie să facă planuri preventive în ceea ce privește reducerea nivelului de poluare, pentru a se evita o eventuală procedură de infringement.
Potrivit anunțului făcut de ministrul Mediului în ianuarie, cele 10 orașe care trebuie să facă planuri pentru în ceea ce privește reducerea poluării sunt: Craiova, Cluj, Timișoara, Constanța, Brăila, Turnu Măgurele, Galați, Bacău, Ploiești și Pitești.
Trei municipii aflate sub monitorizare
Iar București, Iași și Brașov sunt cele trei municipii care se află deja sub monitorizarea Comisiei Europene, din cauza problemelor pe care le au, legate de calitatea aerului.
Potrivit The New York Times, într-o analiză făcută la nivelul a 3.080 de comitate americane, cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că nivelurile ridicate de particule minuscule periculoase din aer, cunoscute ca PM 2.5, sunt asociate cu rata crescută de decese provocate de boală.
Autorităţile sanitare au presupus, mai multe săptămâni, că există o legătură între aerul poluat şi decesele sau cazurile grave de Covid-19, boala cauzată de coronavirus.
Analiza Harvard este prima la nivel naţional care arată legătura statistică, dezvăluind „o mare suprapunere” a deceselor provocate de Covid-19 şi alte boli asociate cu expunerea pe termen lung la pulberi în suspensie.
Vulnerabilitate crescută
”Rezultatul studiului sugerează că expunerea pe termen lung la poluarea aerului creşte vulnerabilitatea de a experimenta cele mai severe urmări ale Covid-19”, au scris autorii, conform news.ro.
Dacă în Manhattan, în ultimii 20 de ani, ar fi fost un nivel mediu de particule în suspensie cu doar o unitate mai scăzut, 1 microgram pe metru cub, cartierul ar fi înregistrat cel mai probabil cu 248 de decese provocate de Covid-19 mai puţin până la acest moment.
Studiul, care a fost transmis spre evaluare şi publicare în New England Journal of Medicine, a demonstrat că doar o mică creştere în expunerea pe termen lung la poluare ar fi putut avea serioase consecinţe legat de coronavirus, chiar luând în calcul alţi factori, precum rata fumătorilor şi densitatea populaţiei.