Comenzile de drojdie pentru consum casnic de pe piața româneasă au înregistrat cifre record de la începutul lunii martie și până în prezent, în contextul răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID 19) și în România. Producătorul de drojdie proaspătă și uscată Pakmaya a livrat către magazinele din toată țara 1 milion de pachete de drojdie (uscată și proaspată) în săptămâna 9-15 martie, iar pentru săptămâna 16-22 martie comenzile s-au dublat.
În mod normal, fabrica de drojdie Pakmaya, singura din România care produce drojdie proaspătă, livrează săptămânal la nivel național, către magazine, 650.000 de pachete de drojdie proaspătă sau uscată, de diferite gramaje. De la declanșarea stării de urgență în Italia și creșterea numărului de cazuri de coronavirus din România, cererea de drojdie s-a triplat, se arată într-un comunicat.
„Anul trecut în martie, dar și în februarie 2020, am avut comenzi săptămânale de aproximativ 650.000 de pachete de drojdie pentru consum casnic. Această cantitate poate fi folosită pentru a produce aproape 7 milioane de pâini a câte 400 de grame fiecare. În săptămâna 9-15 martie, am livrat 1 milion de pachete, iar pentru săptămâna în curs, comenzile s-au dublat: 2 milioane de pachete de drojdie”, spune Cristina Hanganudirectorul de vânzări al Pakmaya România, singurul producător de drojdie de panificație din țara noastră. ”Fabrica lucrează la capacitate maximă, sistemul de distribuție la fel și luăm toate măsurile posibile pentru ca drojdia Pakmaya să nu lipsească din magazine în această perioadă. Totodată, vrem să facem un apel la păstrarea calmului și rugăm clientii să susțină consumul responsabil”, completează Cristina Hanganu.
Măsuri privind sănătatea angajaților
Peste 200 de persoane lucrează în fabrica de la Pașcani, iar producătorul de drojdie a luat toate măsurile necesare pentru ca sănătatea angajaților să fie protejată și activitatea să nu fie întreruptă.
„În vederea operării în bune condiții, a evitării blocajelor activității economice și a imposibilității livrării către unitățile de alimentație publică (hipermarketuri, supermarketuri, magazine de proximitate etc.), societatea noastră a implementat la nivelul unității de producție măsurile necesare funcționării în parametri normali, astfel încât să fie asigurată atât siguranța și sănătatea angajaților, cât și a produselor fabricate, respectând cu strictețe indicațiile Ministerului Sănătății”, explică Cristina Hanganu.
Pe lângă producția de drojdie necesară consumatorului casnic, se asigură cantitatea necesară de drojdie și pentru segmentul profesional. Pakmaya asigură peste 50% din necesarul de drojdie pentru fabricile de pâine, patiseriile și cofetăriile din Romania. Și pe acest segment a fost înregistrată o creștere a comenzilor de drojdie ce vor fi livrate în această săptămână, creștere cu aprozimativ 50% față de comenzile livrate săptămână trecută (9-15 martie).
„Avem stocuri suficiente de materii prime pentru a continua activitatea fabricii pe o perioadă lungă de timp și subliniem acest lucru. Estimăm că și în săptămânile următoare vom primi un număr mare de comenzi, activitatea de producție și cea de livrare desfășurându-se în parametri normali”, susține Cristina Hanganu.
Fabrica de drojdie Rompak SRL Pașcani face parte din Pak Group Turcia, unul dintre liderii mondiali în producția de drojdie. Rompak produce sub licență Pakmaya și este singurul producător de drojdie de panificație din România. Fabrica de la Pașcani a fost deschisă în 1994 și timp de patru ani au fost realizate investiții semnificative, unitatea din România fiind cea mai nouă din grup și una dintre cele mai noi din Europa. La nivelul anului 2019, cifra de afaceri a Rompak SRL a fost de peste 22 milioane de euro.