Seceta a lovit dur culturile din România, iar mai mulţi fermieri au decis să se reorienteze. Au început să producă masiv plantaţii de migdali şi afacerea este o reuşită totală.
Mai mulţi fermieri au dat lovitura. După un an în care seceta a pârjolit culturile, cei care au mizat pe plante care cresc de fel în zone aride au avut numai de câștigat.
5000 de tone de migdale pe an
În Dobrogea au înflorit plantațiile de migdali. Pomii nu au nevoie de multă umiditate și sunt rezistenți la schimbările climatice, dar cultivatorii trebuie să aștepte cel puțin trei ani până la primele roade.
Foarte bine se vinde acum laptele de migdale, preferat de cei care au intoleranță la lactoză sau țin post. Livezile de migdali sunt în floare în această perioadă. Câmpuri întregi din Dobrogea sunt colorate în alb-roz.
”Îi merge foarte bine climatul și pământul dobrogean. Nu este un pom foarte dornic de apa. Este rezistent la secetă, la boli. Se pot folosi și la macarons, făină de migdale, ulei de migdale, este o paletă foarte largă.
Noi îl comercializăm sub forma aceasta în coajă pentru a-i păstra toate calitățile”, spune Florin Păun care are o plantație de 15 hectare și este unul dintre primii cultivatori de migdali din județul Constanța, conform ProTV.
Și în județul Tulcea, o firmă a salvat o livadă de migdali de 28 de hectare, care urma să fie defrișată. Anul acesta va culege primele roadele.
”Viitorul fiind ecologic am considerat că ar trebui trecută pe sistem ecologic. Presupune tratamente naturale sau cât mai aproape de natural. Nu trebuie tratat pământul chimic, clar nici pomii, nici fructul“, spune Oana Burghelea, proprietară plantație de migdali.
90% din producția de migdale a României merge la export. Migdalele au multe vitamine, fier, fibre și proteine. O familie din Târgoviște și-a amenajat o fabrică pentru lapte de migdale.
Oamenii au deschis afacerea chiar în pandemie, cu gândul la fata lor care are intoleranță la lactoză. “Dacă mergi în comerț găsești tot felul de variante cu tot felul de emulsii, așa ne-am hotărât noi să începem producția acestui lapte. El conține doar migdală hidratată, lăsăm peste noapte la hidratat, iar dimineața îl presăm la rece cu apă alcalină”, anunţă Gabriel Poenaru, proprietar de minifabrică lapte de migdale.
Laptele de migdale devine tot mai popular și în cafenele. “Este un cortado cu lapte de migdale. Avem 3 opțiuni: migdale, soia și cocos. Laptele de migdale se pare că e cel mai căutat“, spune Ștefan Dinescu, proprietar, barista coffee shop.
O jumătate de litru de lapte de migdale artizanal costă în medie 20 lei. Iar pentru un kg de migdale ecologice în coajă prețul ajunge până la 30 lei. Producția anuală de migdale ajunge la 5.000 de tone. Deocamdată, 90% se duce la export, potrivit Ministerului Agriculturii.