Seismul a fost resimțit în mai multe zone ale țării și a fost urmat de cinci replici de intensitate mai mică. Cutremurul, cel mai mare ca magnitudine produs anul acesta în România, a cauzat mai multe daune materiale.
În primele zece zile după cutremur, 250 persoane care au încheiat asigurarea obligatorie PAD au solicitat constatarea daunelor care ar fi putut fi produse de seismul din ziua de 22 noiembrie. Urmează ca mai mulți inspectori ai companiilor terțe care au încheiat polițele să constate și să evalueze fiecare caz în parte. În acest moment, din numărul total al solicitărilor, au fost deschise 104 de dosare, dintre care 94 de dosare pentru locuințe de tip A și 10 dosare pentru locuințe de tip B.
Citiți și:
Cât de protejați suntem, prin asigurare, în caz de cutremur?
"Evenimentele naturale catastrofale nu au o incidență mare în țara noastră, însă de fiecare dată când are loc o asemenea întâmplare dramatică, ce nu poate fi evitată, realizăm cât de importantă este asigurarea", a spus Nicoleta Radu Neacșu, director general al PAID.
"Din păcate, numărul asiguraților care au optat pentru polița obligatorie PAD este în continuare mic. Oamenii trebuie să realizeze importanța acestui tip de acoperire și să devină responsabili. Polița este valabilă nu numai în cazul daunei totale sau atunci când este afectată structura de rezistență a imobilului afectat ci și atunci când există daune mai mici", a adăugat Radu Neacșu.
Oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Mărăşeşti (6 kilometri), Tecuci (22 kilometri) şi Focşani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) şi Oneşti (51 de kilometri), potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
Solicitările au fost trimise de asigurații PAD din județele Bacău, Brăila, Buzău, București, Covasna, Constanța, Galați, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Iași și Ialomita.
Zonele cu cele mai multe daune
Județele unde au fost reclamate cele mai multe daune sunt Galati, cu 83 de solicitări și Vrancea, cu 83 de solicitări.
Fiecare dezastru natural petrecut în România, indiferent că vorbim de cutremur sau inundație, readuce în discuție responsabilitatea fiecărui proprietar de a încheia o poliță de asigurare de tip PAD, în urma pagubelor înregistrate de fiecare dată. Din păcate, rata de penetrare a acestui tip de asigurare este redusă. Un aspect cu adevărat îngrijorător îl reprezintă faptul că cele mai mici procente sunt înregistrate chiar în județele expuse dezastrelor naturale, cum ar fi Bacău, Vrancea sau Vaslui.
Citiți și: Se scumpesc asigurările de locuințe?
Polița obligatorie de asigurare PAD acoperă trei riscuri specifice României, cutremur, inundație și alunecare de teren. Prețul unei polițe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuințele de tip A, adică cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat ăn urma unui tratament termic și/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic și/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul poliței PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro.
Mai multe detalii citiți aici: Scumpirea poliţei de locuinţă, cartoful fierbinte din piaţa asigurărilor