România riscă să ajungă un teritoriu, în loc să rămână o ţară

Dan Voiculescu a abordat recent o temă îngrijorătoare pe blogul său, subliniind două statistici alarmante care reflectă starea demografică și educațională a României. Potrivit informațiilor furnizate de Voiculescu, în anul 2023, peste 14.000 de copii români s-au născut în Germania, un semn clar că din ce în ce mai mulți români aleg să își întemeieze familii în afara granițelor țării.

În plus, datele Eurostat indică o altă problemă majoră. 88% dintre copiii din România cu vârsta sub 3 ani nu beneficiază de educație timpurie prin intermediul creșelor.

Acest procent mare de neparticipare la educația timpurie subliniază o lacună semnificativă în sistemul educațional românesc, care ar putea avea efecte de lungă durată asupra dezvoltării și integrării acestor copii în societate.

Dan Voiculescu avertizează că aceste probleme sunt interconectate și necesită o reacție urgentă.

„Dacă nu ne trezim la timp, vom fi un teritoriu în loc să fim o țară”, a spus el, subliniind riscul ca România să devină doar un spațiu geografic fără coeziune socială și economică solidă.

Dan Voiculescu
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Natalitate tot mai scăzută în România

În România, scăderea natalității devine tot mai evidentă în diverse regiuni ale țării. În anumite localități, precum Ocoliș și Râmet în județul Alba, Brebu Nou în Caraș-Severin sau Bătrâna în Hunedoara, nu s-au înregistrat nașteri în ultimii trei ani. În alte sute de localități, situația nu este mai bună. În anul 2023, numărul nașterilor nu a depășit cinci copii în fiecare localitate.

În Alba, la Ceru Băcăinți și în Bunila din Hunedoara, în ultimii trei ani a fost înregistrat câte o singură naștere. De asemenea, în 15 localități din România, anul trecut a venit pe lume câte un singur copil în fiecare localitate.

Scăderea generalizată a natalității este confirmată de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit celor mai recente statistici, în luna mai 2024 s-au născut 11.505 copii. Numărul este cu 16% mai mic decât în aceeași lună din 2023. Atunci s-au înregistrat 13.700 de nașteri. Această tendință reflectă schimbările în structura familială, în care modelul de familie cu mai mulți copii devine tot mai rar.

Comparativ cu acum patru ani, numărul nașterilor a scăzut cu aproximativ 6.000 de copii, iar prognozele indică o continuare a acestei scăderi.