Facturi energie. O componentă esențială a acestui demers cu privire la facturi este actualizarea plafoanelor care definesc pragul de vulnerabilitate, cu scopul de a extinde categoria beneficiarilor. Conform Ministerului Energiei, lărgirea plajei de beneficiari este necesară pentru a include toate cazurile sociale care necesită sprijin. Astfel, măsurile vor urmări o protecție mai largă și mai eficientă pentru persoanele expuse riscului de excluziune energetică.

Ministerul Energiei lucrează la un nou mecanism pentru facturi

În paralel, autoritățile își propun să stimuleze lichiditatea pieței energetice. Producătorii, furnizorii și traderii vor fi încurajați să tranzacționeze mai multă energie electrică, în scopul unei evoluții corecte a prețurilor. Acest obiectiv vizează echilibrarea pieței prin creșterea volumelor comercializate, în beneficiul tuturor consumatorilor.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a atras atenția asupra contextului internațional dificil, care a determinat o creștere accentuată a prețurilor energiei electrice și a gazelor naturale.

„Pentru perioada de după 1 iulie – şi mă refer aici la energie electrică, pregătim împreună cu Ministerul Muncii – au avut loc deja trei întâlniri tehnice foarte aplicate – acest mecanism pentru consumatorii aflaţi în sărăcie energetică, deci consumatorii vulnerabili, cei care au probleme, pentru care plata facturilor la utilităţi reprezintă o povară. Noi considerăm că se impune o actualizare a plafoanelor care stabilesc acest prag de vulnerabilitate. Este un punct de vedere al Ministerului Energiei. Deci, o lărgire a plajei de beneficiari, astfel încât să acopere toate cazurile posibile. De asemenea, în acest interval de timp ne dorim să creştem această lichiditate în piaţă, deci producătorii să vândă mai mult, furnizorii să cumpere mai mult, poate chiar şi traderii să comercializeze mai multă energie electrică, astfel încât, în final, preţurile să aibă o evoluţie corectă”, a declarat Sebastian Burduja, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence.

gaze romania
SURSA FOTO: Dreamstime/Capital.ro

Printre factorii care au influențat această evoluție se numără oprirea tranzitului gazului rusesc

Facturi energie.  Printre factorii care au influențat această evoluție se numără oprirea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina și escaladarea conflictului militar din zonă. Atacul recent de la Sumi a fost menționat ca un exemplu al lipsei de umanitate a agresorilor și al impactului indirect asupra piețelor energetice europene.

„Pe buzele tuturor este schema de compensare, plafonare, evoluţia pieţei – şi aici convingerea mea este că vom reuşi să găsim împreună cea mai bună formulă. Se ştie faptul că preţurile pe piaţa energiei electrice şi a gazelor au cunoscut creşteri importante de la începutul acestui an, odată cu stoparea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina.

Ceea ce s-a întâmplat la Sumi, tragedia din ziua de Florii, arată încă o dată faptul că cei care care au invadat Ucraina nu au niciun fel de limită, de umanitate – şi deciziile care sprijină efortul Ucrainei de a rezista în faţa acestei agresiuni armate sunt corecte. Sigur că ele au avut repercusiuni şi pentru România şi pentru restul Europei, inclusiv prin creşteri de până la 60% pe piaţa gazului şi de 25-30% pe piaţa energiei electrice din Europa. În ceea ce priveşte România, continuarea acestei scheme de compensare-plafonare până la 1 iulie pentru energie electrică şi 1 aprilie anul viitor pentru gaz este bazată pe obiectivul de a-i proteja pe români”, a conchis ministrul.

Facturi energie.  Creșterile de până la 60% pe piața gazului și de 25-30% pe piața energiei electrice în Europa au avut ecouri și în România. În acest context, schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie electrică a fost menținută până la 1 iulie, iar cea pentru gaz până la 1 aprilie 2026. Aceste măsuri au fost justificate prin dorința Guvernului de a proteja populația de fluctuațiile extreme de pe piețele internaționale de energie.