Conform unei evaluări făcută de Comisia Europeană, sărăcia rămâne la un nivel ridicat, chiar dacă tendința s-a îmbunătățit în 2017 față de 2016, iar decalajul dintre bogați și săraci și dintre zonele rurale și cele urbane se menține la un nivel ridicat.
Riscul ridicat de sărăcie este cauzat în principal de nivelurile mari de inactivitate. De asemenea, creșterea economică puternică este însoțită de un nivel ridicat de inegalitate. Persistă inegalități mari între venituri, în special între zonele rurale și cele urbane, scrie Cotidianul.ro.
Numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie și excludere socială reprezintă 22,5% (113 milioane de persoane) din totalul UE-28, respectiv 1 persoană din 4 se află în una din cele trei forme de sărăcie sau excludere socială, adică: expusă riscului sărăciei relative (AROP- at risk of poverty); se confruntă cu privațiuni materiale severe (SMD – severe material deprivation); locuiește într-o gospodărie cu intensitatea foarte scăzută a muncii (VLWI – very low work intensity), se arată într-un raport al Curții de Conturi.
România se află pe penultimul loc în UE-28, cu o pondere de 35,7% a populației expusă riscului sărăciei sau excluziunii sociale fiind devansată de Bulgaria. Din numărul statelor membre, care au date raportate la Eurostat, cea mai mare parte a înregistrat ponderi mai mici față de media UE-28 a populației totale expusă riscului sărăciei sau excluziunii sociale. Dintre acestea, Cehia este țara care a înregistrat ponderea cea mai mică a persoanelor expuse riscului sărăciei sau excluziunii sociale, adică 12,2%.
Cu o pondere mai mare față de media UE-28 a populației totale expusă riscului sărăciei sau excluziunii sociale se situează un număr de 11 state membre. În cadrul unor țări membre ale Uniunii Europene, numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie și excludere socială a crescut în anul 2017 față de anul 2008, mărind astfel distanța față de obiectivele naționale asumate (Belgia, Danemarca, Grecia, Spania, Italia, Cipru, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Suedia, Norvegia). La polul opus, în Cehia, Franța, Letonia, Lituania, Germania și Ungaria s-a înregistrat o scădere a numărului persoanelor aflate în risc de sărăcie și excludere socială, dar aceste țări membre nu au atins țintele stabilite prin Programele Naționale de Reformă din fiecare dintre state.
La finele anului 2017, unele dintre țările Uniunii Europene și-au depășit țintele naționale stabilite ca obiectiv în ceea ce privește reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excludere socială. Țara care a obținut cele mai bune rezultate este Polonia, care a redus cu 4.218 mii de persoane numărul celor aflați în risc de sărăcie și excludere socială, față de tința de 1.500 mii persoane stabilită pentru această țară. Este urmată de România, cu o reducere de 2.074 mii persoane (față de 580 mii persoane), de Bulgaria, cu 654.000 persoane (față de 260.000 persoane) și de Cehia, cu 299.000 persoane (față de 100 mii persoane). Germania, Irlanda, Olanda, Suedia și Marea Britanie și-au definit țintele naționale pe indicatori specifici care nu sunt raportați Eurostat.