Evenimentele din anul 1989 au dus la moartea dictatorului comunist și cetățenii României strigau cât puteau că sunt liberi. A urmat însă o cruntă dezamăgire venită din partea emanaților ajunși la putere și masele populare au început să se orienteze spre un model de referință din trecutul național și, cum memoria socială este scurtă și imprecisă, s-a ajuns repede la concluzia că tocmai Nicolae Ceaușescu a fost patriot și erou adevărat.
Ideea a fost repetată până când a devenit aproape adevăr absolut și științific. Chiar în data de 11 noiembrie 2021 a fost un analist de televiziune centrală ce susținea cu tărie că fostul președinte era un antirus convins, adică un patriot român adevărat. Oare să fie adevărat? Se vede că știința numită Istorie nu prea este iubită și informațiile predate de profesori sau citite prin manuale nu sunt reținute decât până la prima notă și uitate definitiv după un examen important.
Istoricul Vasile Buga a scris o carte despre relațiile româno – sovietice în perioada 1965 – 1989 și a ajuns în mod normal la problema construcției Canalului Dunăre – Marea Neagră. Fiind o investiție gigantică, Nicolae Ceaușescu a considerat că este cazul să-l informeze pe Leonid Ilici Brejnev, conducătorul Uniunii Sovietice, și să-i ceară informații despre realizarea unor astfel de lucrări hidrotehnice.
Liderul de la Moscova a fost luat prin surprindere de această dorință a satrapului de la București și a fost de acord cu condiția să nu fie afectate statele vecine, comuniste toate. Interesantă este însă justificarea necesității realizării canalului, cel ce fusese început drept loc de exterminare a românilor. Nicolae Ceaușescu spunea că o să dea ordin să fie realizat pentru că a fost visul tovarășului Iosif Vissarionovici Stalin.
Este evident că această rută de transport nu avea nici cea mai mică legătură cu poporul român și totul a fost făcut în numele comunismului și pentru a satisface niște dorințe neîmplinite ale marelui asasin sovietic. Este interesant de precizat că Iosif Stalin a dorit în anul 1941 să trimită o flotilă pe Dunăre împotriva României și apoi împotriva Germaniei, dar au atacat germanii primii la 22 iunie 1941. Au fost folosite apoi vapoare în timpul campaniei din anul 1944, fluviul fiind util pentru aprovizionarea forțelor aflate în ofensivă spre Europa Centrală. Totuși, cursul clasic al Dunării prezintă unele dezavantaje și nici portul Sulina nu este interesant prin capacitatea de încărcare. Portul Constanța era mult mai interesant pentru că putea să primească vase maritime.
Românii au rămas însă în capcana ideii că Nicolae Ceaușescu a fost un conducător bun, care a vrut binele poporului, dar, ca de obicei, mulțimile sunt înșelate de viclenii aflați la putere. Se vede că munca aparatului de propagandă n-a fost în zadar și oamenii au rămas în capcana celor năimiți să înșele pentru un trai bun. Comunismul n-a fost inventat și răspândit pentru binele oamenilor, ci totul s-a făcut pentru cucerirea planetei prin revoluția mondială. Nu conta numărul de victime, important era acest ideal.