Românii scapă de datorii. Cum poți beneficia de amnistia fiscală. Există și un termen de 20 de zile

bani, lei

SURSA FOTO: Dreamstime

O nouă amnistie fiscală pentru persoane fizice și juridice. Ce datorii se șterg și în ce condiții aflați în rândurile următoare, în cadrul unui material creat de Alex Slujitoru și Emanuel Bondalici de la Deloitte Legal.

O nouă amnistie fiscală pentru persoane fizice și juridice. Ce datorii se șterg și în ce condiții?

Românii, fie persoane fizice, fie juridice, care au datorii la stat, pot profita de o nouă amnistie fiscală introdusă prin Ordonanța de Urgență nr. 107/2024. Aceasta include și alte facilități menite să crească veniturile statului, mai ales că deficitul bugetar stabilit pentru 2024, de 5% din PIB, se estimează că va ajunge de fapt la 6,9%, conform Comisiei Europene. Autoritățile spun că din datoriile totale de 175 de miliarde de lei, aproximativ 71,8 miliarde de lei ar putea beneficia de aceste facilități, ceea ce ar ajuta peste 330.000 de firme și aproape 850.000 de persoane fizice.

Prin această amnistie, cei care au datorii pot scăpa de dobânzi și penalități pentru obligațiile bugetare restante până la 31 august 2024, dacă îndeplinesc anumite condiții. Printre acestea se numără achitarea datoriei principale, plata la timp a tuturor obligațiilor bugetare din perioada 1 septembrie 2024 până la momentul depunerii cererii de anulare, depunerea cererii și transmiterea corectă a declarațiilor fiscale.

Situațiile în care se pot anula accesoriile

În mare, toate datoriile principale restante până la 31 august 2024 pot beneficia de anularea dobânzilor și penalităților, cu condiția să fie plătite integral până la 25 noiembrie 2024. De asemenea, pentru sumele stabilite prin decizii de impunere emise și comunicate până la 31 august 2024, accesoriile se vor anula dacă datoria principală este achitată în termenul stabilit de Codul de procedură fiscală, care depinde de data comunicării deciziei.

Dacă datoriile au fost plătite integral înainte de 31 august 2024, dobânzile și penalitățile pot fi anulate retroactiv, cu condiția să nu fi fost deja stinse sau să fie achitate după 6 septembrie 2024, data la care intră în vigoare ordonanța.

Mai mult, dobânzile și penalitățile pentru obligațiile suplimentare declarate de contribuabili prin declarații rectificative, depuse între 1 septembrie și 25 noiembrie 2024, vor fi anulate, dacă datoriile principale sunt plătite înainte de depunerea cererii de amnistie, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024.

De asemenea, dobânzile și penalitățile aferente obligațiilor stabilite în urma controalelor fiscale aflate în desfășurare la data intrării în vigoare a ordonanței pot fi anulate, cu condiția ca datoria principală să fie plătită la timp și cererea de anulare să fie depusă în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere. În varianta inițială a proiectului de lege, doar contribuabilii pentru care controalele fiscale erau deja finalizate, dar nu li se comunicase încă decizia de impunere, puteau beneficia de amnistie, însă această prevedere a fost eliminată din varianta finală a OUG 107.

Termen de 20 de zile pentru declarațiile rectificative

Pentru inspecțiile fiscale care încep după intrarea în vigoare a ordonanței, contribuabilii au 20 de zile să depună declarații rectificative, astfel încât să poată beneficia de anularea dobânzilor și penalităților, iar autoritățile fiscale sunt obligate să le ia în considerare.

Dacă există obligații bugetare suspendate, amnistia poate fi aplicată fie dacă suspendarea se încheie înainte de 25 noiembrie 2024, fie dacă debitorul renunță la suspendare înainte de această dată.

Dobânzile și penalitățile pentru datoriile eșalonate la plată, cu termene de plată între data intrării în vigoare a ordonanței și 25 noiembrie 2024, pot fi anulate dacă datoria principală este achitată în două cazuri: dacă eșalonarea este anulată (de exemplu, debitorul renunță la eșalonare sau nu mai plătește ratele), sau dacă eșalonarea este finalizată până pe 25 noiembrie 2024, ori dacă debitorul achită ratele în avans, caz în care fiscul trebuie să ajusteze graficul de plată pentru a se încadra în termen.

Un debitor poate beneficia de amnistie și în cazul cererilor de rambursare de TVA respinse, cu condiția ca cererea de rambursare să fie depusă înainte de 25 noiembrie 2024 și obligațiile bugetare legate de anulare să fie plătite în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de respingere a rambursării, dacă acestea nu au fost compensate anterior.

În plus, această amnistie se aplică oricăror tipuri de obligații bugetare administrate de alte instituții sau autorități publice. Doar autoritățile publice locale (UAT-urile) au posibilitatea să aleagă dacă aplică sau nu amnistia.

Obligații care nu pot face obiectul amnistiei

Ordonanța prevede și câteva cazuri în care amnistia nu se aplică. Printre acestea se numără dobânzile și penalitățile legate de ajutoarele de stat care trebuie recuperate sau de fondurile ce aparțin bugetului Uniunii Europene.

Amnistia nu se poate aplica pentru obligațiile bugetare implicate în procese penale aflate în derulare la momentul intrării în vigoare a ordonanței sau care încep după această dată, precum și pentru accesoriile legate de obligații stabilite prin hotărâri penale definitive. Totodată, nu se aplică pentru prejudiciile care sunt incluse în cazurile de nepedepsire conform art. 10 din Legea nr. 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Facilități suplimentare pentru persoane fizice și juridice

Pe lângă anularea dobânzilor și penalităților, OUG 107/2024 aduce un beneficiu în plus pentru persoanele fizice: o parte din datoria principală poate fi anulată. Dacă datoria principală este de maximum 5.000 de lei, se va șterge 50% din sumă, cu condiția ca restul de 50% să fie plătit până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024. Pentru datorii mai mari de 5.000 de lei, se va anula 25% din restanță, dacă 75% din sumă este achitată până la depunerea cererii, dar înainte de 25 noiembrie 2024.

Și firmele care plătesc impozit pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor au parte de o facilitate. Dacă acestea au depus toate declarațiile fiscale și au plătit la timp impozitele, fără alte datorii restante, vor primi o reducere de 3% din impozitul pe profit sau pe venit pentru anul 2024. Această reducere va fi folosită pentru a compensa alte datorii fiscale.

În concluzie, noua amnistie oferă debitorilor șansa de a-și reduce datoriile la stat sau la alte instituții publice. Cei care au restanțe ce intră sub incidența OUG 107/2024 ar trebui să analizeze opțiunile și să aplice pentru aceste facilități, mai ales că este puțin probabil să se mai adopte o măsură similară în viitorul apropiat, potrivit lui Alex Slujitoru și Emanuel Bondalici de la Deloitte Legal.

Alex Slujitoru și Emanuel Bondalici (SURSA FOTO: Deloitte România)