Astfel, procesatorii de carne vor fi obligaţi să nu mai vândă mici care conţin bicarbonat, denumit în lista aditivilor alimentari E-500. De când a fost inventată în Romania, reţeta de baza pentru mititei a conţinut carne tocată la care se adaugă sare, condimente şi bicarbonat de sodiu.

Folosit mai ales ca agent de afânare, bicarbonatul de sodiu a început să fie folosit pe scară largă după anul 1863 când Ernest Solvay a descoperit o modalitate mult mai economică de obținere a acestuia.

Pe lângă calitățile sale de agent de afânare, bicarbonatul are și alte întrebuințări: poate fi folosit pentru curățenie, în cosmetică sau pentru a trata unele efecțiuni.

În 2012, piața locală a micilor – estimată la cca. 50 mil. euro anual – s-a ridicat la aproape 22.000 tone. De[i producția de mici sub rețeta actuală va fi interzisă de la 1 iunie, este puțin probabil ca produsul să dispară definitiv din magazine (peste 70% din v`nzări se fac in retailul modern), dar tradiționalii mici nu vor mai avea același gust cu care ne-am învâțat.

Asociația Română a Cărnii (ACR) a înaintat deja o cerere Comsiei Europene, solicitând introducerea actualei rețete de mici în lista celor ”tradiționale”. Astfel, procesatorii români ar putea să folosească în continuare aditivii care urmează să fie interziși.