Românii şi-au schimbat atitudinea faţă de piaţa imobiliră pe parcursul acestui an, determinaţi în principal de scăderea puterii de cumpărare. Rezultatul este o creştere a interesului pentru închiriere în rândul persoanelor cu o nevoie imobiliară activă.
Anul 2011 a adus o scădere a ponderii clienţilor interesaţi de achiziţia unui apartament, în favoarea celor orientaţi spre închiriere, potrivit unei analize realizate pe baza căutărilor realizate de vizitatorii portalului imobiliare.ro.
Dacă în medie, în 2010, 67,16% dintre vizitatorii siteului analizau ofertele de vânzare, pe parcursul anului 2011 ponderea acestora a scăzut la 60,43%. Pe de altă parte, numărul persoanelor care aveau în vedere închirierea unui apartament a crescut în 2011 la 39,57%, faţă de 32,84% în anul precedent. Cu toate acestea oferta a rămas structurată pe cerinţele din anul precedent: 67,48 dintre oferte au vizat vânzarea, în vreme ce restul de 32,52% au fost dedicate închirierii.
În 2011, cea mai mare parte a vizitatorilor imobiliare.ro (68%) au căutat apartamente, în vreme ce alţi 23% s-au îndreptat către case şi vile. Restul de 9% au analizat ofertele de terenuri şi spaţii de birouri, comerciale sau industriale. Faţă de anul trecut, poate fi observată o creştere vizibilă a interesului pentru segmentul de case-vile. Astfel, în 2010, spre acest tip de imobile se orientau doar 17% dintre cei care doreau să achiziţioneze o locuinţă, în vreme ce apartamentele atrăgeau atenţia a 76% dintre aceşti utilizatori.
Faţă de 2010, în anul acesta s-a remarcat o creştere vizibilă a interesului pentru apartamentele de mai mici dimensiuni, în contrapunct cu scăderea atractivităţii unităţilor locative mai spaţioase. La finalul lui 2011, 19% dintre potenţialii clienţi de apartamente căutau o garsonieră, faţă de doar 14% în aceeaşi perioadă a anului precedent. În mod similar, anul acesta, numărul vizitatorilor care analizau ofertele de apartamente cu două camere a crescut la 41%, de la 38%. În decursul a doar 12 luni, căutările pe segmentul locuinţelor cu trei camere a scăzut substanţial, de la 35% la doar 25%.