„Ne bucură decizia guvernului italian. Prin eliminarea restricţiilor impuse muncitorilor români şi bulgari, executivul italian transmite un semnal important, în acord cu valorile şi drepturile fundamentale ale Uniunii Europene. Italia nu mai cere nicio derogare şi arată, în acest fel, că respectă tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană. Apreciem această decizie, cu atât mai mult cu cât, în Italia, trăiesc şi muncesc aproximativ un milion de români. Italienii ne arată în acest fel că recunosc plusvaloarea pe care românii o aduc în economiile ţărilor de destinaţie”, a spus Sulfina Barbu.
Ambasada României în Italia a anunţat că MAE italian a transmis prin fax scrisoarea directorului general UE, Mario Bova, prin care este notificată încetarea restricţiilor pe piaţa muncii din Italia, impuse pentru lucrătorii români, începând cu 31 decembrie 2011. Asta înseamnă că, de la 1 ianuarie 2012, piaţa muncii din Italia este liberalizată pentru lucrătorii romani. Ultimele demersuri ale Ambasadei României în Italia, pe tema liberalizării complete a pieţei muncii din Italia, au avut loc pe 16 decembrie 2011.
„Au fost remise scrisori ale ambasadorului român în Italia, către miniştrii italieni de externe, muncii şi de interne. Demersurile au fost dublate de întâlniri cu experţii de resort din instituţiile italiene decidente. Scrisoarea părţii italiene face referire la demersurile Ambasadei României în Italia, din 16 decembrie 2011. Decizia Italiei confirmă raportul CE din 11 noiembrie care demonstrează că românii au un rol important în economiile ţărilor de destinaţie (impactul mobilităţii a dus la o creştere de 0,3% la PIB pentru UE-27 şi 0,4% pentru UE-15)”, potrivit unui comunicat al MMFPS.
Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică din Italia, arată că, în această ţară, trăiesc şi muncesc 968.576 de români. Guvernul italian a hotărât să aplice dispoziţii tranzitorii pentru cetăţenii români începând cu 1 ianuarie 2007.
Oficialii italieni au impus atunci restricţii în anumite domenii şi au liberalizat piaţa muncii pentru liber profesionişti. Domeniile în care românii au putut lucra fără restricţii sunt: agricultură, servicii hoteliere şi turism, servicii casnice şi servicii de îngrijire, construcţii, inginerie, management şi muncă înalt calificată, muncă sezonieră. În toate celelalte domenii, muncitorii români aveau nevoie de permis de muncă. Săptămână trecută, la întâlnirea cu ataşaţii de muncă, ministrul Muncii a atras atenţia că în Italia nu există restricţii majore pe piaţa muncii, însă trebuie să fim extrem de atenţi la contractele de angajare, pentru că există încă situaţii de muncă ilegală, în special în domeniul îngrijirii la domiciliu. „Specialiştii noştri au elaborat ghiduri şi proceduri, prin care muncitorii noştri să fie corect informaţi. Întrucât cei mai mulţi cetăţeni români nu fac parte din sindicate, nu au acces, atât cât ar trebui, la informaţie”, se menţionează în comunicatul MMFPS.
Ministerul Muncii din România va supraveghea din ianuarie şi va verifica împreună cu echipele specializate din Italia şi firmele care angajează cetăţeni români cu contracte de doar patru ore pe zi, deşi aceştia muncesc cu program normal. În cazul lor, asigurările sociale sunt parţial acoperite.
MAE român salută decizia italienilor
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, salută decizia Guvernului Italian de a elimina restricţiile privind accesul pe piaţa italiană a muncii pentru lucrătorii români de la 1 ianuarie 2012. Potrivit unui comunicat transmis de MAE, decizia Executivului de la Roma, care a fost comunicată în cursul acestei zile părţii române, reconfirmă nivelul de excelenţă al relaţiei bilaterale de Parteneriat Strategic dintre România şi Republica Italiană, marcată în anul 2011 de o dinamică importantă prin organizarea celui de-al doilea Summit Interguvernamental (30 mai), vizita la Roma a Preşedintelui României, Traian Băsescu, cu ocazia participării la ceremoniile dedicate celebrării Zilei Naţionale şi împlinirii a 150 de ani de la înfăptuirea Unităţii Italiei (2 iunie) şi vizita de stat în România a Preşedintelui Republicii Italiene, Georgio Napolitano (15-16 septembrie 2011).
MAE subliniază că măsura are o semnificaţie aparte în contextul crizei economico-financiare care afectează întreaga Europă şi reprezintă un factor favorizant pentru consolidarea relaţiilor economice româno-italiene, potenţate de prezenţa unei numeroase comunităţi româneşti în Italia şi a unei semnificative comunităţi de afaceri italiene în România. Totodată, decizia reconfirmă contribuţia membrilor comunităţii româneşti la dezvoltarea economică a Italiei.
Potrivit sursei citate, liberalizarea completă a pieţei italiene a forţei de muncă a reprezentat un subiect constant al dialogului politico-diplomatic, partea română reiterând permanent, atât în dialogul la nivel înalt, cât şi în demersurile Ambasadei României la Roma pe lângă partenerii italieni, necesitatea eliminării restricţiilor aplicate lucrătorilor români, astfel încât aceştia să poată beneficia de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene.
Sursa: Agerpres
Românii și bulgarii,fără restricții pe piața muncii din Italia de la 1 ianuarie
30 decembrie 2011, 11:46
Ultima modificare în 30 decembrie 2011, 13:46
Restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Italia vor fi ridicate de la 1 ianuarie 2012, a anunţat Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).
Etichete: italia,
liberalizarea,
piata muncii
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook