În unele grupuri sociale, proporţia locuinţelor cu probleme ajunge la peste 85 din 100. Oamenii reclamă vechimea locuinţei, uzura pereţilor, a instalaţiilor şi confortul precar. Cu cât locuinţele sunt mai vechi cu atât costurile de mentenanţă sunt mai mari. De aceea, locuinţa şi îmbunătăţirea locativă reprezintă aspiraţii foarte puternice, aproape în fiecare casă din România.
Venitul disponibil pe gospodărie, ca diferenţă între încasări şi cheltuieli necesare, nu depăşeşte în medie 100 € per familie. În afară de Prima casă, implicarea statului este ca şi inexistentă. Pe alocuri, un ajutor cât de mic din partea statului creează o enormă diferenţă în bine. Nu întâmplător, sistemul de economisire-creditare (Bauspar) prin care statul se angajează să stimuleze printr-o primă anuală de 250 de euro persoanele care economisesc pentru îmbunătăţirea locuinţei beneficiază de un ecou atât de favorabil în sute de mii de gospodării.
Iar dacă vor să construiască, să cumpere, să consolideze sau să extindă locuinţa actuală, oamenii au nevoie de credit. Dar pentru renovări, reabilitări, modernizări, prima opţiune este apelul la sume economisite din resurse personale. Noi am intervievat peste 1.000 de foşti clienţi ai sistemului Bauspar de la băncile membre ale ABDLR care nu au luat credit. Aproape toţi au folosit sumele economisite pentru renovări şi reabilitări locative. Când i-am întrebat dacă n-ar fi fost mai util un credit, 78% au spus că au preferat să utilizeze economiile proprii.
Mulţi oameni văd în economisire singura modalitate de a-şi îmbunătăţi viaţa şi locuinţa în care trăiesc. Economisirea poate fi stimulată prin măsuri ţintite: tinerii tind să economisească mai frecvent, vârstnicii mai puţin, economisirea creşte dacă veniturile cresc, produsele financiare care încurajează economisirea ca de pildă sistemul Bauspar pot avea efecte importante asupra economisirii la scară socială.
Experienţa europeană a sistemului Bauspar
„În sistemul Bauspar din Cehia este ceva normal ca fiecare membru al unei familii să aibă un contract de economisire-creditare, inclusiv copiii şi pensionarii, cel mai vârstnic client al nostru având o vârstă de 107 ani“, a declarat Vladimir Stanura, Ceskomoravska Stavebni Sporitelna. „Întregul sistem de economisire creditare se bazează pe faptul că nu toţi clienţii care economisesc vor apela la un credit. Trebuie să economisească între 3-5 persoane pentru ca unul să ia un credit“, spune Jiri Plisek, Stavebni sporitelna Ceske sporitelny. „Dacă toţi ar lua credite, atunci la un moment dat nu am mai avea din ce să finanţăm. Deşi utilizarea economiilor strict în domeniul locativ nu este prevăzută de lege, circa 70% din sumele retrase din sistem la finalul etapei de economisire în Slovacia sunt investite în domeniul locativ“, a explicat David Marwan, Prva Stavebna Sporitelna.
Articol realizat de Dr. Petre Datculescu, Directorul IRSOP Market Research & Consulting