Dacă un turist român contractează, în medie, două vacanţe opţionale pe durata unui sejur, un german achiziţionează în medie 0,4 excursii opţionale, în timp ce japonezii şi israelienii ajung la trei-patru excursii suplimentare pe cap de turist.
„Pe durata unui sejur, un german petrece şase zile la piscină şi la bar, în timp ce un român vrea să viziteze, să vadă cât mai multe lucruri. Noi încă facem turism pentru a vizita“, arată Cristian Pandel, directorul general al agenţiei de turism Christian Tour. Turiştii români optează, cel mai adesea, pentru excursii în locuri cu renume. Preferate în acest sens rămân piramidele din Egipt, plimbările în Sahara sau traversările cu feribotul dintr-o ţară în alta.
Potrivit Asociaţiei Naţionale a Agen­ţiilor de Turism (ANAT), în acest sezon estival, 600.000-700.000 de români şi-au petrecut vacanţa în străinătate. La un tarif mediu de 50 de euro per ­excursie opţională, ar rezulta că turiştii noştri au cheltuit 60-70 de milioane de euro pe contractarea unor ieşiri de o zi.
O excursie în Turcia, două în Grecia
Deşi astfel de excursii sunt uneori obosi­toa­re, alteori mult prea scurte, tentaţia vizitării a cât mai multor obiective este mare. Potrivit turoperatorilor, cei care aleg Turcia (cea mai cerută destinaţie în acest an) optează pentru o singură excursie opţională, mai ales că mulţi dintre ei sunt cel puţin la a doua vizită în această ţară. „În acest caz, turiştii aleg opţionale de distracţie, cum ar fi: jeep safari, rafting sau scuba diving“, spune Mircea Vladu, preşedintele agenţiei de turism Prestige Tours. Preţul unor astfel de pachete variază între 50 şi 85 de euro de persoană. 
În insulele spaniole şi greceşti, turiştii îmbină, însă, vizitele la muzee, biserici şi locuri cu semnificaţie istorică cu cele la parcurile tematice şi de distracţii. Cel mai adesea sunt contractate două excursii de persoană, pe sejur. Preţul unei opţionale este cuprins între 20 şi 50 de euro, însă sunt cazuri în care acestea depăşesc suta de euro. Ce-i drept, vorbim de deplasări cu feribotul într-o altă ţară. 
Insulele greceşti au fost la mare căutare şi pe vreme de criză. Astfel, cei care optează pentru Creta cumpără cel mai adesea o excursie de o zi şi în Santorini, traversarea efectuându-se cu un feribot rapid, care ajunge în „Insula Îndrăgostiţilor“ cam într-o oră şi jumătate. Turiştii pot vizita satul Pyrgo, recunoscut pentru priveliştea oferită de apusurile de soare, precum şi capitala, Fira, vestită pentru magazinele cu bijuterii de calitate şi haine lucrate manual. Toată distracţia costă 125 de euro. Alte opţionale din Creta sunt croazierele în Insula Spinalonga.
Spania, un evantai de opţionale
Mulţi dintre cei care ajung în Mallorca vor o excursie opţională în Menorca sau Formentera. Cele două insule Baleare recunoscute pentru frumuseţea lor nu trebuie ratate, mai ales că se află la maximum o oră de mers cu feribotul. Preţul unei astfel de ieşiri este 80 de euro. Alte opţionale sunt vizita la fabrica de perle din Mallorca, respectiv un tur al capitalei Palma. Tarifele pentru astfel de  excursii variază între 10 şi 20 de euro. Şi cei  care ajung în Tenerife au ce să viziteze.  Cei mai mulţi aleg Parcul Natural Teide şi Loro Parque, unde se află cel mai mare acvariu cu delfini şi pinguini din lume, precum şi cea mai variată colecţie de papagali. Pentru aceste vizite, turiştii scot din buzunar aproximativ 30 de euro. Însă, cea mai tentantă ofertă, contractată de majoritatea celor care ajung în Costa del Sol (Spania) este vizitarea Gibraltarului sau croaziera până în Tanger (Maroc). Deşi tariful urcă spre 100 de euro, excursia face toţi banii, iar turistul „bifează“ în 24 de ore nu doar două ţări diferite, ci şi două continente. 
Alte opţionale foarte cerute şi apreciate de turiştii români sunt turul Siciliei cu plecare din Malta (140 de euro) sau cel al insulei Gozo, tot din Malta (60 de euro).
50 de euro costă, în medie, o excursie opţională de o zi. O parte din ele includ transferul cu feribotul, respectiv o masă în oraş.
PE URMELE FARAONILOR
Când vine vorba de Egipt, românii aleg hotelurile de cinci stele din Sharm el Sheikh sau Hurghanda, însă, spun turiştii, „degeaba mergi în Egipt dacă nu vizitezi şi piramidele“. Astfel, amatorii scot din buzunar aproximativ 100 de dolari (circa 75 de euro) pentru o excursie cu autocarul prin deşert la piramidele lui Keops, Kefren şi Mikerinos