Marcel Boloș: „Nu există o premisă pentru creșterea taxelor în 2025”
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a clarificat situația legată de posibilitatea majorării taxelor în 2025, afirmând că nu există, în momentul de față, o premisă de discuție privind această măsură.
În cadrul unei intervenții la postul de televiziune B1TV, oficialul a explicat că atenția Guvernului este concentrată pe îmbunătățirea colectării veniturilor, în conformitate cu jaloanele stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Prioritatea Guvernului este colectarea veniturilor și respectarea PNRR
Marcel Boloș a subliniat că bugetul pentru anul 2025 este construit având în vedere îmbunătățirea colectării veniturilor, fără a recurge la majorarea impozitelor și taxelor. De asemenea, ministrul a făcut referire la jaloanele incluse în PNRR, menționând că acestea au fost gestionate prin măsuri adoptate anterior.
Un exemplu în acest sens este Ordonanța de Urgență 156, care a soluționat problema impozitării microîntreprinderilor și a permis deblocarea unei sume de 330 de milioane de euro suspendate de Comisia Europeană. Totodată, facilitățile fiscale și jalonul 208 au fost abordate la finalul anului trecut, ceea ce a permis închiderea acestui aspect.
Boloș a evidențiat că jalonul 207, care presupune un impact bugetar de 1,1% din PIB, reprezintă o obligație importantă. Acesta este parte din cererea de plată numărul 4, iar soluțiile necesare pentru validarea sa de către Comisia Europeană sunt în proces de identificare.
„Acum, dacă ne uităm la declarațiile care au avut loc și la felul în care se construiește Bugetul pentru anul 2025, sunt luate în calcul doar îmbunătățiri ale colectării veniturilor și nu există, cel puțin declarativ, această premisă de discuție pentru creșterea impozitelor și taxelor.
Pe de altă parte, noi avem un Plan Național de Redresare și Reziliență care are stabilite jaloane și ținte pe această componentă, bunăoară, impozitarea microîntreprinderilor, dar care, la sfârșitul anului trecut, prin Ordonanța de Urgență 156, a fost, cumva, soluționat, pentru că aici aveam o suspendare din partea Comisiei de 330 de milioane de euro.
De asemenea, problema referitoare la facilități, aici aveam jalonul 208 și cumva prin măsurile de la sfârșitul anului trecut și această problemă a fost închisă. Rămâne de văzut dacă principalul jalon 207, care într-un anume fel este reluat în Planul Fiscal cu impactul bugetar de 1,1 % din PIB, va fi acoperitor sau va fi acoperit doar din îmbunătățirea colectării sau, sigur, acest jalon sub nicio formă nu poate să fie amânat.
El este parte din cererea de plată numărul 4 și va trebui să vedem în ce măsură vom găsi soluțiile necesare pentru ca să fie validat jalonul de către Comisia Europeană”, a declarat Marcel Boloș.
Reforma fiscală și alinierea la standardele europene
Un alt subiect abordat de ministrul Marcel Boloș a fost necesitatea alinierii României la standardele Uniunii Europene privind ponderea veniturilor curente în PIB. În prezent, aceasta se situează la 29,6%, în timp ce obiectivul este de a ajunge la un nivel de peste 35%, similar altor state membre.
Ministerul Finanțelor lucrează împreună cu Banca Mondială pentru a identifica soluții care să sprijine atingerea acestui obiectiv. Banca Mondială va prezenta două opțiuni fiscale care vor avea un impact bugetar de 1,1% din PIB, iar Guvernul va analiza și decide care dintre acestea este cea mai potrivită pentru a asigura validarea jalonului.
„Acolo scrie că reforma fiscală este cea pe care o avem ca și obligație, deci, repet, a fost în Planul Național de Redresare și Reziliență, angajament care a fost luat odată cu depunerea PNRR-ului, se știe de către toată lumea că ponderea veniturilor curente în Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la 29,6 % în prezent, dar obiectivul pe care îl urmărim este ca noi să ne aliniem la standardele pe care toate statele membre ale Uniunii Europene le au, respective, să ajungem la această pondere – peste 35% din PIB.
Aici rămâne de văzut ce soluție va prezenta Ministerul Finanțelor, pentru că Banca Mondială trebuie să finalizeze 2 opțiuni pentru impactul bugetar de 1,1 % din PIB. Aceste 2 opțiuni vor cuprinde măsuri fiscale pe care experții Băncii Mondiale le vor elabora și Guvernul va decide, probabil, măsura cea mai potrivită pentru ca să fie dus la bun sfârșit jalonul”, a mai declarat Marcel Boloș.